Conceptes Clau de la Filosofia Kantiana: Raó, Moral i Límits
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 13,49 KB
La Conseqüent Inconseqüència Kantiana
La "conseqüent inconseqüència kantiana" fa referència a la tensió inherent en el sistema filosòfic d'Immanuel Kant, especialment pel que fa als límits de la raó. Kant, en la seva Crítica de la raó pura (KrV), examina les condicions de possibilitat del coneixement. Argumenta que el coneixement sorgeix de la síntesi entre l'experiència sensible (les impressions que rebem del món) i les categories de l'enteniment (els conceptes purs que estructuren aquesta experiència).
Aquesta síntesi té una limitació: només podem conèixer els fenòmens, les coses tal com se'ns apareixen, i no les coses en si mateixes (els noümens). Això implica que la raó humana està limitada en la seva capacitat per accedir a la realitat última. Aquesta limitació és la «inconseqüència» en la mesura que la raó, tot i ser capaç d'estructurar i comprendre el món fenomènic, no pot transcendir-lo per assolir un coneixement absolut de la cosa en si.
La «conseqüència» rau en el fet que Kant accepta i explicita aquesta limitació. Aquesta acceptació té una importància cabdal per a la continuació de la filosofia, ja que influeix profundament en els idealistes alemanys posteriors, com Fichte, Schelling i Hegel. Aquests filòsofs prenen Kant com a punt de partida, però intenten superar aquesta «inconseqüència» mitjançant diferents estratègies, com ara la postulació d'un «Jo absolut».
Pensar Sense les Categories Kantianes
Hi hauria alguna manera de pensar sense les categories, però no en aquest món modern, segons Kant. Les categories són els conceptes purs de l'enteniment que fan possible l'experiència i el pensament. En la Crítica de la raó pura (KrV), Kant argumenta que el coneixement requereix tant la sensibilitat (intuïcions) com l'enteniment (conceptes). Les categories són les regles o formes a priori mitjançant les quals l'enteniment organitza les dades sensorials i les converteix en judicis o proposicions significatives.
Kant elabora una taula de les categories, derivada de les formes lògiques dels judicis. Aquestes categories inclouen conceptes com la unitat, la pluralitat, la totalitat (quantitat); la realitat, la negació, la limitació (qualitat); la substància i l'accident, la causa i l'efecte, la comunitat (relació); la possibilitat-impossibilitat, l'existència-inexistència, la necessitat-contingència (modalitat). Segons Kant, cada vegada que emetem un judici, fem servir implícitament aquestes categories. Per exemple, quan diem «aquesta taula és marró», estem aplicant les categories de substància (taula), qualitat (marró) i existència (és). Sense aquestes categories, no podríem formar conceptes ni judicis coherents sobre el món. Per tant, les categories són condicions necessàries per a l'experiència i el pensament tal com els coneixem, i sense elles no hi hauria coneixement possible.
Fenomen vs. Noümen en Kant
El fenomen és, efectivament, allò que se'ns manifesta, allò que podem conèixer a través de la sensibilitat i l'enteniment. És la realitat tal com la percebem i l'organitzem mitjançant les nostres facultats cognitives (espai, temps i categories). El noümen, en canvi, és la «cosa en si» (Das Ding an sich), la realitat independent de la nostra experiència. És allò que existeix al marge de la nostra percepció i del nostre coneixement, la realitat tal com és en si mateixa.
Segons Kant, no podem arribar al coneixement del noümen. Només podem conèixer allò que se'ns dóna en l'experiència sensible i que és estructurat per les formes a priori de la nostra sensibilitat i les categories del nostre enteniment. El noümen, per definició, transcendeix l'experiència possible i, per tant, està més enllà dels límits del nostre coneixement teòric.
Tot i que Kant afirma que no podem conèixer el noümen teòricament, sí que podem pensar-lo. Podem tenir-ne una idea regulativa, un concepte límit que ens serveix per a orientar la nostra recerca del coneixement i per a recordar-nos constantment els límits infranquejables del nostre saber.
Món, Ànima i Déu: Idees de la Raó Pura
Segons Kant, el món, l'ànima i Déu no són objectes de coneixement en el sentit estricte del terme, tal com ell defineix el coneixement en la Crítica de la raó pura (KrV). Només podem conèixer allò que se'ns dóna en l'experiència (fenòmens) i que és estructurat per les nostres facultats cognitives.
El món, l'ànima i Déu, però, són idees de la raó pura que transcendeixen l'experiència possible. Són conceptes necessaris per a la raó en la seva cerca d'unitat i totalitat, però no corresponen a cap objecte que puguem percebre o experimentar directament. El món, com a totalitat de tots els fenòmens, no pot ser donat en l'experiència, ja que sempre experimentem parts del món, però mai la seva totalitat incondicionada. L'ànima, com a substància simple, immaterial i immortal que unifica la nostra experiència interna, tampoc pot ser objecte d'experiència empírica, ja que només podem percebre els nostres estats mentals canviants, però no la substància subjacent que els suporta. Déu, com a ésser suprem, causa última de tot i fonament de la realitat, transcendeix qualsevol experiència possible i, per tant, no pot ser conegut teòricament.
Malgrat no ser objectes de coneixement teòric, aquestes idees tenen una funció regulativa important. Ens serveixen per a orientar la nostra recerca científica (com si el món fos una unitat ordenada) i per a donar sentit a la nostra vida moral (postulant la llibertat, la immortalitat de l'ànima i l'existència de Déu com a condicions necessàries per a la moralitat). Per exemple, la idea de Déu pot servir com a ideal moral que ens impulsa a actuar de manera justa i virtuosa.
Què Significa Ser Bo Segons Kant?
En la filosofia kantiana, ser bo no és una qüestió de sentiments o inclinacions naturals, sinó de voluntat i d'acció determinada per la raó. No som bons per naturalesa, sinó que hem d'esforçar-nos per ser-ho mitjançant l'ús de la nostra raó pràctica. Seria bona aquella persona que actua per deure, és a dir, per respecte a la llei moral universal, independentment de les seves inclinacions personals o de les conseqüències de l'acció.
Aquesta llei moral, que Kant anomena imperatiu categòric, ens ordena actuar de tal manera que la màxima (el principi subjectiu) de la nostra acció pugui valer com a llei universal per a tots els éssers racionals. Això implica tractar la humanitat, tant en la nostra persona com en la dels altres, sempre com un fi en si mateix i mai simplement com un mitjà.
Per exemple, accions com no mentir, no robar o no matar són deures morals. Aquestes accions no són bones perquè ens facin sentir bé o perquè tinguin bones conseqüències, sinó perquè són exigides per la llei moral dictada per la raó. Kant creu que es pot ser bo, tot i que és difícil i requereix un esforç constant. Hem de lluitar contra les nostres inclinacions egoistes i els desitjos que entren en conflicte amb el deure moral.
Kant reconeix que les emocions i els sentiments poden ser útils per a motivar-nos a actuar moralment, però insisteix que no han de ser el fonament de la nostra acció. El valor moral d'una acció rau exclusivament en la intenció d'actuar per respecte a la llei moral.
La Moral Autònoma Kantiana
La moral autònoma, segons Kant, és aquella en què la voluntat es dóna a si mateixa la llei moral, en lloc de rebre-la d'una autoritat externa (com Déu, l'Estat o la tradició) o de les inclinacions subjectives (com el desig de plaer o la por al càstig). En altres paraules, la moral autònoma és aquella en què som nosaltres mateixos, com a éssers racionals, els que decidim què és el que hem de fer, basant-nos en la nostra raó i en el respecte a l'imperatiu categòric.
Aquesta autonomia implica que som responsables de les nostres accions i que no podem excusar-nos dient que «no teníem altra opció» o que simplement seguíem ordres. La llibertat és el fonament de l'autonomia moral. Seguir la moral autònoma implica actuar per deure, reconeixent i respectant la dignitat inherent de cada persona com a ésser racional i lliure, com a fi en si mateix.
Un exemple seria una persona que es nega a mentir, fins i tot quan fer-ho li podria estalviar problemes o reportar-li beneficis. Aquesta persona actua per respecte a la llei moral universal que prohibeix la mentida (ja que si tothom mentís, la comunicació seria impossible), i no per por a ser descoberta o per desig d'obtenir una recompensa. Intento seguir la moral autònoma en la meva vida, tot i que reconec que no sempre és fàcil i que a vegades em deixo portar per les meves inclinacions o per les pressions externes. Crec que és important esforçar-se per a ser autònoms moralment, ja que això ens permet ser responsables de les nostres accions i construir una societat més justa i lliure.
Podem Emetre Judicis Morals sobre Altres?
L'afirmació que ningú està autoritzat a emetre judicis morals definitius sobre els altres es basa, en part, en la idea kantiana que la moralitat d'una acció depèn fonamentalment de la intenció (la màxima) amb què es realitza, i aquesta intenció és interna i, en última instància, inaccessible als altres amb total certesa. Com que no podem conèixer amb seguretat les motivacions internes d'una altra persona, no podem jutjar amb absoluta seguretat la moralitat de les seves accions.
Kant distingeix entre l'acció conforme al deure (l'acció que s'ajusta externament a la llei moral, però que pot estar motivada per inclinacions o interessos) i l'acció per deure (l'acció que es realitza únicament per respecte a la llei moral). Només l'acció per deure té veritable valor moral, però des de fora, sovint és impossible saber amb certesa si una altra persona actua per deure o simplement per interès, por o conformitat social. Per tant, no podem jutjar la qualitat moral d'una acció basant-nos només en el seu resultat observable.
D'aquesta afirmació se'n deriven diverses conseqüències importants. En primer lloc, ens crida a ser prudents i tolerants a l'hora de jutjar els altres, reconeixent els límits del nostre coneixement sobre les seves intencions. En segon lloc, ens recorda que hem de concentrar-nos en la nostra pròpia moralitat i esforçar-nos per actuar sempre per deure, examinant les nostres pròpies màximes. Finalment, ens convida a promoure una cultura del diàleg i de la comprensió mútua, en lloc de caure en condemnes morals precipitades.
La Crítica Kantiana a la Seguretat Absoluta
La «pretensió de seguretat absoluta» fa referència a la tendència humana a buscar certeses inqüestionables i a aferrar-se a sistemes de creences o ideologies rígides, tant en l'àmbit del coneixement com en l'àmbit de la moral i de la política. Aquesta pretensió és, segons la filosofia crítica de Kant, errònia i perillosa. És errònia perquè ignora els límits inherents a la raó humana, i és perillosa perquè pot conduir al dogmatisme, a la intolerància, a la pèrdua de l'autonomia intel·lectual i moral, i ens fa vulnerables a la manipulació i a l'opressió.
En la Crítica de la raó pura (KrV), Kant demostra que la raó humana està limitada en el seu ús teòric: només pot conèixer fenòmens i no pot accedir a un coneixement absolut i definitiu sobre les qüestions metafísiques últimes (com Déu, l'ànima o la totalitat del món). Per tant, hem de renunciar a la pretensió de seguretat absoluta en el coneixement teòric i acceptar la incertesa i la provisionalitat inherents a la nostra condició finita.
Com a alternativa a aquesta pretensió de seguretat, Kant proposa una actitud crítica i reflexiva, resumida en el lema de la Il·lustració: *Sapere aude!* (Atreveix-te a saber!). Això ens impulsa a examinar constantment les nostres creences i a sotmetre-les al tribunal de la raó autònoma. En l'àmbit pràctic, proposa una moral autònoma, basada en l'imperatiu categòric, que ens permeti prendre les nostres pròpies decisions morals basant-nos en principis racionals universals, en lloc de dependre de dogmes externs. En l'àmbit polític, Kant defensa la necessitat d'un ordre jurídic republicà basat en un contracte social que garanteixi la llibertat, la igualtat i la independència de tots els ciutadans, permetent la coexistència pacífica i el progrés cap a una «pau perpètua». Kant proposa aquestes alternatives perquè creu que són les úniques que respecten la dignitat humana i ens permeten ser lliures, responsables i autònoms, tant individualment com col·lectivament, i construir una societat més justa i racional.