Comunicació Especialitzada: Terminologia i Textos

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,6 KB

La comunicació especialitzada

Està inclosa en tota mena de textos, que s'anomenen textos especialitzats i es refereixen a continguts de caràcter específic, que tenen relació amb temes com la ciència, el món professional, etc., i que són comunicats per especialistes dels diversos camps. Per exemple: discurs científic, discurs jurídic, llenguatge administratiu, etc.

La terminologia

És el conjunt d'unitats lèxiques o termes que formen el vocabulari d'un llenguatge d'especialitat. El seu significat ha de ser precís i no pot estar marcat pel context, com és el cas en la llengua comuna. Es caracteritza per la precisió, l'objectivitat i la universalitat i, igual que en la llengua comuna, els termes es formen per processos com la prefixació o la sufixació, per exemple. Existeix un gran banc de dades terminològiques que recull el vocabulari especialitzat i diversos diccionaris.

Textos expositius

A través d'aquests tipus de textos ens donen ordenadament conceptes de camps com la ciència o la cultura, que ajuden a consolidar el nostre coneixement.

Dintre d'aquests textos podem trobar els explicatius, que ordenen els continguts d'una manera típica de la recerca, és a dir, amb la seva hipòtesi i la possible conclusió.

Característiques:

  • Utilitza connectors i altres marcadors.
  • Fan servir una temàtica especialitzada.
  • Vocabulari representatiu.
  • Rebutja emocions o prejudicis.
  • Hi abunden els internacionalismes.
  • No té sentits figurats i prefereix la impersonalitat.
  • Hi ha una correspondència clara entre formes i significats.

Argumentació

És un conjunt d'actes lingüístics que pretén que el receptor doni suport a una idea o proposició de l'emissor. Ha d'estar format per un argument (que té el propòsit de fer acceptable una conclusió) i una conclusió (que és la demostració que l'argument és vàlid). En tot discurs argumentatiu es pretén aconseguir que el receptor accepti els raonaments plantejats i que, si fa falta, canviï d'opinió o modifiqui el que ell creu.

Textos argumentatius

És un tipus de text típic del discurs que intenta convèncer algú, mostrant totes o algunes de les raons que demostrin una tesi o conclusió. Si hem de distingir entre aquests textos i els expositius, hem de tenir en compte que l'argumentació sempre intenta crear una opinió a favor de les tesis que exposa.

Entradas relacionadas: