Comunicació canvi domicili empresa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,89 KB

2. Concepte clàssic d’educació sanitària

Inicialment totes les definicions coincidien en els mateixos objectius: Adquisició de coneixements i actituds que modifiquen en sentit favorable els comportaments de salut dels individus i col·lectivitats. Aquesta definició tenia una mancances:

• enfocament únicament en l’individu

• no contemplava que la conducta humana està fortament influenciada per factors ambientals externs que escapen al seu control i que condicionen la conducta (cultura, publicitat).

Concepte actual d’educació sanitària

Ciència que informa, motiva i ajuda a la població a adoptar i mantenir hàbits i estils de vida saludables. Propugna els canvis ambientals necessaris per facilitar aquests objectius. Contribueix a formar els individus per tal que puguin participar activament, de forma individual o a través dels seus representants, elegits democràticament, en la presa de decisions que afecten a la salut de la seva comunitat.
Inclou l’educació de pacients: s’ha demostrat la seva influència en la naturalesa de les seves malalties i en el compliment de les mesures terapèutiques (sobretot en pacients amb malalties cròniques).

3. Objectius de l’educació sanitària

• Fer de la salut un valor bàsic de la comunitat. Hi ha individus i grups per als quals la salut està per davall del poder, el sexe, l’oci o la satisfacció personal.

• Modificar en sentit favorable les conductes negatives relacionades amb la promoció i restauració de la salut. Persegueix eliminar o disminuir els hàbits insans instaurats en la població. En els sans sobre aquells que demostren relació amb l’aparició de malalties i en els malalts sobre aquells que exerceixen una influència negativa sobre la recuperació.

• Promoure noves conductes positives relacionades amb la salut. Estimular en la comunitat l’adopció d’hàbits i conductes que hagin demostrat la seva utilitat en la promoció i restauració de la salut, com per exemple l’exercici físic, l’adopció de pautes alimentaries saludables, l’assistència a les revisions períòdiques de salut...

• Promoure canvis ambientals que afavoreixin els canvis conductuals. No es pot pretendre que l’individu canvi els seus hàbits sense que modifiqui el seu entorn físic, psicosocial i sociocultural, ja que resulta ineficaç. L’agressivitat, la promiscuïtat sexual, el consumisme excessiu, la conducció de risc, etc. Són factors de contaminació presents en la societat, en moltes ocasions, reforçats pels mitjans de comunicació i la publicitat.

• Capacitar els individus per a que puguin participar en la presa de decisions sobre la salut de la seva comunitat. L’educació sanitària ha de fomentar la participació de la comunitat en aquest sentit Es necessari que els individus tenguin l’adequada formació, per tal que puguin prendre decisions raonades en benefici de la salut comunitària


Entradas relacionadas: