Components emocionals i cognitius: clau per a la competència social

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 83,69 KB

COMPONENTS CONDUCTUALS

(conducta, interns i externs, assert, conducta passiva i conducta agressiva)

COMPONENTS EMOCIONALS. EMOCIONS=

page2image12833456
EM BÀSIQUES= alegria, ira, tristesa, por, aversió i sorpresa
DIVERSITAT EMOCIONAL= apareixen amb els anys (orgull, culpabilitat, satisfacció, vergonya)

Les emocions provoquen estímuls ➔ Externs: provenen de l'ambient o del món exterior, als quals es reacciona amb por, alegria o ira. // Interns: es produeixen en el pla cognitiu, quan imaginem una situació agradable o desagradable

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL=

page2image12833664 relacionada amb la capacitat de percebre les emocions, d'entendre i assimilar els sentiments que aquestes emocions ens produeixen, i de manejar-les i utilitzar-les.

EMPATIA=

page2image12833872


COMPETÈNCIA EMOCIONAL=

page3image12821648 S'estableixen 5 habilitats o competències emocionals

-Consciència emocional: capacitat per prendre consciència de les pròpies emocions i les dels altres.

- Regulació emocional: capacitat per manejar les emocions de forma apropiada.

- Autonomia emocional: conjunt de característiques i elements relacionats amb l'autogestió emocional.

- Competència social: capacitat per mantenir bones relacions amb altres persones.

- Competències per a la vida i el benestar: capacitat per adoptar comportaments apropiats i responsables per afrontar satisfactòriament els desafiaments diaris de la vida.

COMPONENTS COGNITIUS=

page3image12826848


LA CAPACITAT COGNITIVA: Per aprendre certes HHSS és imprescindible que la persona disposi de suficients destreses cognitives, la teoria que millor ho explica és: la teoria de l'aprenentatge social de Walter Mischel. Segons aquesta, els components cognitius de les HHSS s'organitzen en 2 grups:

-POTENCIALITAT DE LA CONDUCTA= Són les conductes que la persona és capaç de mostrar. (el que pot fer)

-EXECUCIÓ DE LA CONDUCTA= Són les variables de la conducta que finalment executa la persona. (el que fa)

HABILITATS COGNITIVES: S'han identificat 5 capacitats de pensar:

Pensament causal: és la capacitat que té una persona per determinar la causa d'un problema.

Pensament alternatiu: és la capacitat de generar diferents solucions a un mateix problema.

Pensament conseqüencial: és preveure les conseqüències de les decisions que es plantegen.

Pensament de perspectiva: és la capacitat de posar-se en el lloc de l'altra persona.

Pensament mitjà-fi: consisteix en fixar-se uns objectius i trobar els mitjans per aconseguir-los.


LES DISTORSIONS COGNITIVES:

page4image12743056 Les més habituals són:- Inferència arbitrària: extreure conclusions de situacions que no recolzen l'experiència. (ex.: com em dirà que no, ja no li proposo sortir) /// ⚙ Abstracció selectiva: seleccionar només els detalls negatius d'una situació. (ex.: una persona amb una bona exposició de proposta rep una mala crítica d'un company i ja dóna per descomptat que la seva idea no era bona.) /// ⚙ Interpretació del pensament: tendència a interpretar sense cap mena de base els sentiments i intencions dels altres. (ex.: 2 persones es parlen a cau d'orella i una 3a pensa que parlen malament d'ella.) // ⚙ Sobregeneralització: extreure conclusions generals a partir d'un fet aïllat que no té relació directa (ex.: he donat una opinió que no ha agradat això es deu al fet que no serveixo per aquesta feina). /// ⚙ Personalització: atribuir-se la culpa de certs esdeveniments. (ex.: la meva parella m'ha deixat perquè no sóc capaç de fer-la feliç.) /// ⚙ Pensament del tot o res: considerar com a fracàs qualsevol cosa que no correspongui a les expectatives previstes. (ex.: no he obtingut la nota suficient per entrar a la universitat, és millor que deixi d'estudiar.) /// ⚙ Desqualificació del que és positiu: treure importància als aspectes positius i buscar la lectura negativa. (ex.: si m'han convidat a la festa és perquè em volen demanar els apunts.) // ⚙ Etiquetatge: posar-te o posar una etiqueta. (ex.: com sóc molt torpe, la meva companya no em deixarà el seu material.) ⚙ Els 'hauria' /// ⚙ Filtre mental: d'un fet negatiu ja pensem que tot ens sortirà malament.


LA PERSONALITAT = producte d'herència i del medi ambient. Un aspecte determinant de la personalitat és la percepció que la persona té de si mateixa, és a dir, el seu autoconcepte. La valoració d'aquest autoconcepte és l'autoestima.

LA MILLORA DE LA COMPETÈNCIA SOCIAL passa per intervenir en els diferents elements que componen les HHSS, i que podem sintetitzar en 4 blocs:

- la millora de l'eficàcia comunicativa. -la millora de l'assertivitat. -l'educació emocional. -l'enfortiment de l'autoestima.

1. MILLORAR L'EFICÀCIA COMUNICATIVA///L'ESCOLTA ACTIVA= Consisteix a escoltar i entendre la comunicació des del punt de vista de la persona que parla. Consells: - Mostrar empatia ///- Tenir sentit del temps: ///- Parafrasejar: ///////- Confirmar o aclarir:

2. MILLORAR DE L'ASSERTIVITAT= Saber dir el que sento i penso sense fer mal a l'altra persona. Les conductes que afavoriran la millora de l'assertivitat són les següents: - Disc ratllat: repetició perseverant d'una frase que expressi clarament el que vol. /// Assertivitat positiva: expressar afecte // Assertivitat negativa: saber dir que 'no' quan es consideri oportú. // Assertivitat empàtica: reconèixer la situació i els sentiments de l'altre, i afirmar els drets propis i expressar els nostres sentiments. // Assertivitat progressiva: si la assertivitat empàtica no funciona, es torna a repetir però amb més fermesa. // Confrontació assertiva: es realitza quan detectem una contradicció per part de l'altra persona entre el que diu i el que fa. // Enunciats en primera persona: - es descriu la conducta no desitjada., -s'expliquen els sentiments negatius, s'explica la conducta desitjada. //Banc de boira: escoltar les crítiques amb serietat i buscar punts d'acord amb la persona antagonista. // Tècnica d'ignorar


3. L'EDUCACIÓ EMOCIONAL = Té com objectiu afavorir l'adquisició de competències emocionals i la seva millora.

Tècniques per millorar l'educació emocional: -Consciència emocional= Reconèixer les emocions suposarà el primer pas per manejar-les, partirà de: reconeixement de les pròpies emocions i prendre'n consciència i identificació i comprensió de les emocions dels altres./// Regulació emocional= Associada a competències com: - capacitat per expressar les emocions de forma apropiada. - regulació d' emocions i sentiments. - capacitat d'autogenerar-se emocions positives. // -Autonomia emocional = És el desenvolupament de competències com: - habilitat de desenvolupar l'autoestima. // - capacitat d'automotivar-se - responsabilitat per prendre decisions. Competència social= - predomini de l'assertivitat. - actitud empàtica. - capacitat de gestionar i reconduir situacions emocionals. // Competències per a la vida i el benestar = competències que suposen la planificació personal destinada a satisfer les necessitats que aporten el benestar emocional i psicològic.

4. L'ENFORTIMENT DE L'AUTOESTIMA = Per adquirir aquests hàbits podem seguir pautes com les següents: - Centrar-nos en coses positives que ens passen a la vida. - Aprendre a apreciar el que tenim. - Procurar identificar les nostres debilitats i corregir-les. - Envoltar-nos de persones que ens animin. - Aprendre quins són els nostres punts forts. - Creure en les nostres pròpies possibilitats.

Entradas relacionadas: