Comparació Hume vs. Plató: Empirisme contra Racionalisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,48 KB

Comparació Hume vs. Plató

COMPARACIÓ

HUME

PLATÓ

Tendència filosòfica

Empirisme

Racionalisme i Idealisme

Coneixement

Parteix de l’experiència com a font i límit dels nostres coneixements.

Els sentits ens enganyen (ombres) i l’experiència només ens mostra una realitat aparent (món sensible). La raó és la que ens condueix al món vertader. El coneixement és propi de l’ànima, és record.

Postura davant dels sentits/raó

Per l’única cosa que podem fer servir la raó és pels judicis matemàtics i els lògics (que són relacions d’idees que no amplien el coneixement). L’empirisme parla d’enteniment més que de raó.

L’experiència dels sentits ens proporciona l’únic coneixement fiable: les impressions.

La raó (ànima racional) és l’autèntica font de coneixement, ja que és l’única capaç de conduir-nos a conèixer el Món intel·ligible, el vertader.

Els sentits ens mostren una realitat que és l’aparença, per tant, no ens proporcionen un coneixement cert.

Criteri de Veritat

Una idea només és vertadera si prové d’una impressió.

Les Idees són eternes, immutables i vertaderes.

Idea

Les idees són representacions mentals de les impressions, imatges de les impressions que han perdut la força que tenien, són còpies d’impressions.

Poden ser simples o complexes i poden provenir de la memòria o de la imaginació (en aquest últim cas, són idees falses perquè no remeten directament a cap impressió real).

Realitat extramental, immaterial, eterna i invariable, que és el fonament i model dels objectes sensibles. Les coses són còpies de les idees.

N’hi ha de quatre tipus i estan jerarquitzades: les de coses, matemàtiques, de valors i la Idea de Bé/bellesa, la idea superior, la causa de la resta d’Idees.

Innatisme

No accepta l’existència d’idees innates. Defensa la màxima de Locke: la nostra ment, quan naixem, és com un paper en blanc (white paper).

Accepta l’existència d’idees innates i, de fet, aquestes li serviran per provar la segona veritat (existència de Déu).


Conceptes Metafísics

Critica els conceptes metafísics (jo, Déu i el món) i la idea de substància. No hi ha impressió d'aquests conceptes, només memòria, creença i costum.

Dos móns: L’Intel·ligible i el sensible, que és una còpia del primer.

Principi de causalitat

Qüestiona el principi de causalitat perquè no tenim impressions de la connexió necessària entre el que anomenem «causa» i «efecte». Per tant, no podem explicar els fenòmens a partir d’una relació causal.

El concepte causalitat és més apropiat a Aristòtil que postula quatre causes: Material, formal, eficient i final.

Supera la teoria de les Idees de Plató i la metafísica dualista.

Psicologia

Critica la idea de jo. No podem parlar d’una substància permanent quan només coneixem un conjunt de percepcions canviants (jo penso, jo camino, jo menjo, etc.)

L’home és una unió antinatural entre l’ànima, que pertany al Món de les Idees, i el cos (Món Sensible). Coneixem a través de l’ànima, que pot recordar les Idees.

Món

No podem estar segurs de l’existència del món perquè l’únic que coneixem són impressions, però no sabem d’on venen. Qüestiona l’existència de la realitat física.

El món que experimentem és l’aparença, és una mala còpia del món vertader (l’Intel·ligible) i no constitueix cap fonament de realitat ni de coneixement.

Entradas relacionadas: