Classificació de les Coses en Dret Romà
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Matemáticas
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB
Res Intra Patrimonium i Extra Patrimonium
Res intra patrimonium: dins del patrimoni.
Res extra patrimonium: fora del patrimoni.
Si una cosa està dins del patrimoni d'una persona és res intra i si està fora és res extra patrimonium. Sempre es mira com està o l'estat de la cosa en aquell determinat moment.
Res Intra Commercium i Extra Commercium
Aquestes són les coses que estan dins del comerç i fora del comerç. Si estan fora del comerç no poden estar dins del patrimoni de ningú. Hi ha coses que estan dins del comerç però no les té ningú (per exemple, una llebre salvatge que no ha estat caçada).
Res intra commercium: poden ser objecte de tràfic comercial i poden ser objecte de relacions privades.
Res extra commercium: no poden ser objecte de tràfic comercial o no poden ser objecte de negoci jurídic.
- Res divini iuris (estan fora del comerç pel dret diví):
- Res sacrae: coses destinades al culte (temple).
- Res religiosae: coses destinades al culte dels difunts. Llocs on estan enterrats els difunts i les coses que estan enterrades amb els difunts, ja que, en un primer moment no hi havia cementiris i se'ls enterrava al costat de casa, a la parcel·la.
- Res sanctae: coses santes. Adquireixen aquesta condició gràcies a un ritus (Sanctio). Ex: muralles i portes de la ciutat. Estaven baix la protecció dels Déus.
- Res humani iuris (estan fora del comerç pels humans):
- Res communis omnium: són les coses que pertanyen a tothom de forma natural, per tant ningú se'n pot apropiar. Ex: aire, aigua corrent, etc.
- Res publicae = res universitatis: coses de propietat de l'Estat. Distinció entre coses de domini públic i dels béns patrimonials.
Res Mancipi i Nec Mancipi
Res mancipi: coses destinades a l'agricultura (era la base econòmica), era un exponent de riquesa. Ex: finques itàliques, és a dir, terres situades a Itàlia; esclaus; animals de tir i càrrega; servituds més antigues (la de pas i la de aqüeductes).
Han de ser transmeses en actes jurídics solemnes (mancipatio i in iure cessio).
Res nec mancipi: Es poden transmetre per simple traditio (entrega d'una cosa en ànim de transferència); també es pot utilitzar la in iure cessio.
Coses Mobles i Immobles
Coses mobles: Són aquelles que poden ser traslladades d'un lloc a un altre sense que provoqui un dany a l'essència de la cosa.
A Roma n'hi ha de dos tipus: Els sese moventes (animals i esclaus) que es mouen per si sols, i els objectes, que no es mouen per si sols.
Coses immobles: No poden ser traslladades d'un lloc a un altre sense detriment (un dany) de la seva essència.
A Roma hi havia: Els praedis (rústics, urbans o suburbans). Eren en terreny i tot el que està unit a ell de forma definitiva.
La usucapio: En els immobles requereixen més temps que els mobles.