Chomsky i Ramonet: Crítica a la Democràcia i el Capitalisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Chomsky: Crítica a la Concepció de Democràcia

Segons Chomsky, la concepció habitual de democràcia implica que les decisions recauen en el poble, el qual té accés a informació certa i imparcial. No obstant això, ell critica aquesta visió.

Concepte Alternatiu de Democràcia

Existeix un altre concepte de democràcia on el poder pren les decisions i la informació està controlada.

Despossessió del Poder de Decisió del Poble

Perquè les decisions siguin preses pel poder, s'ha de desposseir el poble de la seva capacitat de decisió. Això s'aconsegueix amb el recurs a una elit d'intel·lectuals, tècnics, especialistes, etc.

El Paper dels Intel·lectuals

Chomsky equipara el paper dels intel·lectuals en el món capitalista al dels intel·lectuals en el bloc comunista, on eren considerats l'avantguarda revolucionària de la classe treballadora.

Manipulació de l'Opinió Pública

La manipulació de l'opinió pública es duu a terme mitjançant la manipulació dels mitjans de comunicació, el paper dels intel·lectuals, els sistemes educatius, culturals, etc.

La Crisi de la Democràcia

Chomsky denuncia que el poder parla de "crisi de democràcia" quan el poble intenta ser veritablement lliure i democràtic.

Aïllament de l'Individu

Els mitjans de comunicació i tots els aparells ideològics del sistema aïllen l'individu, fent-lo sentir sol i incapaç d'organitzar-se per lluitar contra el poder.

Ramonet: El Nou Ordre Mundial i el Pensament Únic

Ramonet destaca que a finals dels anys 80 es produeix l'enfonsament del món comunista.

La Fi de la Història?

Als anys 90, Francis Fukuyama, en una famosa conferència, va proclamar que amb la caiguda del bloc comunista s'havia arribat a la fi de la història.

Els Acords de Bretton Woods (1944)

El 1944, abans del final de la Segona Guerra Mundial, es va celebrar la conferència de Bretton Woods, on es va definir el nou ordre mundial.

Conseqüències dels Acords de Bretton Woods

  • La primacia econòmica va passar als Estats Units.
  • Es va establir el dòlar com a moneda de referència internacional.
  • Es va establir el patró or com a model financer i el tipus de canvi fix. (El patró or va regir les finances fins a principis dels 70, quan va ser abandonat a causa de la gran quantitat de diners en circulació).

El Model Keynesià i el Neoliberalisme

A Bretton Woods es va decidir el model de funcionament mundial basat en el model keynesià: estat del benestar, polítiques socials, etc. Aquest model pretén augmentar el consum i, per tant, estimular l'economia. Per aconseguir-ho, s'augmenten els salaris i els impostos. El model keynesià representa una cara del capitalisme, mentre que el model neoliberal en representa l'altra.

Característiques del Model Neoliberal

  • L'estat no ha d'intervenir en l'economia (desregulació financera).
  • Primacia del sector privat sobre el públic.
  • Augment del capital especulatiu enfront del productiu i de la inversió especulativa i productiva.
  • Globalització de les finances.
  • Globalització de les manufactures.

El Pensament Únic

El pensament únic està al servei de l'ordre econòmic i polític vigent, modelat pels mitjans de comunicació i d'educació.

Bretton Woods i el Pensament Únic

A Bretton Woods ja estava implícit el pensament únic perquè es va establir un mode de vida racionalitzat al capitalisme que ara està arribant a les seves últimes conseqüències.

El Fordisme

El fordisme estableix un pacte entre patrons i obrers, on es racionalitza i augmenta la productivitat, i al mateix temps l'obrer rep unes gratificacions.

L'Automatització del Subjecte Modern

Segons George Soros (un dels majors especuladors del món), en la societat moderna, el subjecte ha perdut el seu arrelament en una sèrie de valors i institucions que li garantien estabilitat.

Entradas relacionadas: