Casa Kaufmann: Obra Mestra de Frank Lloyd Wright i l'Arquitectura Organicista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,56 KB

Casa Kaufmann: Una Icona de Frank Lloyd Wright

Títol: Casa Kaufmann - Frank Lloyd Wright - 1938

Tipologia: Casa unifamiliar

Materials: Formigó armat, pedra, vidre i alumini

Estil: Organicista

Localització: Bear Run, Pennsilvània (EUA)

Context Històric

Context Històric:

  • 2a Guerra Mundial (1939-1945): el món queda dividit en 2 blocs: Comunistes (Unió Soviètica) i Capitalistes (EE.UU i part d’Europa).
  • Revolució Cubana.
  • Dictadures Sud-americanes.
  • Grans centres Artístics: París, Alemanya, Àustria, Rússia, Suïssa, Holanda, Nova York.

Funció, Contingut i Significat

Pensada com a habitatge unifamiliar, encarna les profundes conviccions de l’arquitecte nord-americà sobre la unitat entre els éssers humans i la natura. Per aquest motiu, l’edifici és la materialització d’un ideal de l’arquitectura organicista: poder viure enmig de la natura sense renunciar a les comoditats de l’arquitectura moderna.

Models i Influències

Model: Va assentar les seves bases constructives en el Funcionalisme (utilització de planta lliure). Malgrat que també es va inspirar en els ‘’ismes’’ i arquitectures japoneses.

Descripció Formal

L'edifici consta de 3 plantes i es construeix a partir d’una composició geomètrica de plans verticals de pedra (murs i xemeneia) que s’oposen als plans horitzontals de formigó (terrasses en volada). Els plans horitzontals s’equilibren damunt la superfície rocosa i aconsegueixen que el conjunt mostri una gran plasticitat estructural, que consegüentment evoca la cascada. (Això potencia l’asimetria entre l’horitzontalitat i la verticalitat.)

Criteris de la Lògica Compositiva

  1. L’encreuament continu d’uns volums amb els altres.
  2. La manera de projectar l’edifici des de l’interior cap a l’exterior.
  3. La integració de l’edifici en un entorn natural determinat.

Interior

A l’interior, cada planta té una disposició totalment lliure, sense cap estructura reguladora d’espais, de manera que s’adapta a les necessitats concretes de cada zona. L’ús del vidre a tots els angles i el fet que tots els espais interiors s’estenguin al llarg de les amples balconades cap al paisatge suposa fomentar una gran intercomunicació amb l’exterior (evitant la sensació d’estar tancat en una caixa hermètica).

Estil: Organicisme

Característiques de l'Estil Organicista

Característiques: Són edificis orgànics, integrats a la natura, que es confonen amb l’entorn. Utilitzen materials moderns combinats amb els elements de l’entorn i naturals. Prioritza: la llum natural, la ventilació, la connexió amb l’exterior, són pràctics i funcionals amb una mesura humana. Pretenen obtenir confort a les persones que hi vivien (comoditat). La bellesa s’aconsegueix amb els elements naturals. Poca ornamentació a les façanes, tret de la portada pels materials. Importància de la llum i la ventilació.

Entorn i Integració Urbanística

La integració de l’edifici en l’entorn és total. Envoltada d’arbres, roques i cascades, la casa s’articula per mitjà de diferents nivells de voladís que funcionen alhora com a sostre i terrassa, de manera que l’estructura que en resulta sembla la reproducció arquitectònica de l’escenari natural en el qual s’integra.

Entradas relacionadas: