Carta de l'ONU i Declaració Universal dels Drets Humans
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,62 KB
Carta de les Nacions Unides
La Carta de les Nacions Unides es va signar el 26 de juny de 1945 a San Francisco, en acabar la Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional, i va entrar en vigor el 24 d'octubre del mateix any. L'Estatut de la Cort Internacional de Justícia és part integrant de la Carta.
Preàmbul
Nosaltres, els pobles de les Nacions Unides, decidits a preservar les generacions futures del flagell de la guerra que dues vegades durant la nostra vida ha infligit a la Humanitat sofriments indicibles,... Hem decidit associar els nostres esforços per realitzar aquests designis. En conseqüència, els nostres respectius governs, per mitjà dels seus representants, reunits a la ciutat de San Francisco, han adoptat la present Carta de les Nacions Unides, per la qual estableixen una organització internacional que es denominarà les Nacions Unides.
Article 1
Els propòsits de les Nacions Unides són:
- Mantenir la pau i la seguretat internacionals.
- Desenvolupar entre les nacions unes relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles.
- Realitzar la cooperació internacional en la solució dels problemes internacionals.
- Ésser un centre d’harmonització dels esforços de les nacions per a l’obtenció d’aquests fins comuns.
Article 3
Els membres de l’Organització han de resoldre les seves controvèrsies internacionals per mitjans pacífics.
Article 7
- S’estableixen com a òrgans principals de les Nacions Unides: una Assemblea General, un Consell de Seguretat, un Consell Econòmic i Social, un Consell de Tutela, una Cort Internacional de Justícia i un Secretariat.
Article 9
- L’Assemblea General estarà integrada per tots els membres de les Nacions Unides.
Article 10
- L’Assemblea General podrà discutir tota qüestió relativa al manteniment de la pau i de la seguretat internacionals. Tota qüestió d’aquesta naturalesa sobre la qual sigui necessària una acció serà referida al Consell de Seguretat per l’Assemblea General, abans o després de la discussió.
Article 20
L’Assemblea General es reunirà anualment en sessió ordinària i, quan les circumstàncies ho exigeixin, en sessions extraordinàries.
Article 23
- El Consell de Seguretat estarà integrat per quinze membres de les Nacions Unides. La República de Xina, França, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i els Estats Units d’Amèrica seran membres permanents del Consell de Seguretat. L’Assemblea General elegirà deu membres més de les Nacions Unides, els quals hauran d’ésser membres no permanents del Consell de Seguretat.
- Els membres no permanents del Consell de Seguretat seran elegits per un període de dos anys.
Article 25
Els membres de les Nacions Unides convenen a acceptar i complir les decisions del Consell de Seguretat d’acord amb aquesta Carta.
Article 27
- Les decisions del Consell de Seguretat sobre qüestions de procediment es prendran amb el vot afirmatiu de nou membres.
- Les decisions del Consell de Seguretat sobre tota altra qüestió es prendran amb el vot afirmatiu de nou membres, entre els quals hi ha d’haver els vots afirmatius de tots els membres permanents.
Article 62
- El Consell Econòmic i Social podrà fer o iniciar estudis i informes respecte a assumptes internacionals de caràcter econòmic, social, cultural, educatiu, sanitari i altres matèries connexes.
Article 72
- El Consell Econòmic i Social es reunirà quando sigui necessari.
Article 75
L’Organització de les Nacions Unides establirà, sota la seva autoritat, un règim internacional de tutela per a l’administració i vigilància dels territoris que puguin ésser col·locats sota aquest règim.
Article 76
Els objectius bàsics del règim de tutela seran els següents: promoure el progrés polític, econòmic, social i educatiu de les poblacions dels territoris sota tutela i el seu desenvolupament progressiu per obtenir la capacitat de governar-se ells mateixos.
Article 92
La Cort Internacional de Justícia serà l’òrgan judicial principal de les Nacions Unides. Funcionarà d’acord amb l’estatut annex.
Article 97
El Secretariat es compondrà d’un secretari general i del personal que requereixi l’Organització. El secretari general serà nomenat per l’Assemblea General a recomanació del Consell de Seguretat. Serà el més alt funcionari administratiu de l’Organització.
Article 98
El secretari general actuarà com a tal en totes les reunions de l’Assemblea General, del Consell de Seguretat, del Consell Econòmic i Social i del Consell de Tutela, i exercirà les altres funcions que li siguin encomanades per aquests òrgans. El secretari general farà un informe anual a l’Assemblea General sobre les activitats de l’Organització.
Annex: Estatut de la Cort Internacional de Justícia
Article 2
La Cort es compondrà d’un cos de jutges independents, elegits sense tenir en compte la seva nacionalitat entre persones que gaudeixin de la més alta consideració.
Article 3
- La Cort es compondrà de 15 membres.
Article 4
- Els membres de la Cort seran elegits per l’Assemblea General i pel Consell de Seguretat.
Article 22
- La seu de la Cort serà a l’Haia.
Article 25
- Per constituir la Cort serà suficient un quòrum de nou jutges.
Declaració Universal dels Drets Humans
Aprovada i proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el dia 10 de desembre de 1948.
Article 1
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i cal que es comportin entre ells amb esperit de fraternitat.
Article 2
Tothom té tots els drets i totes les llibertats que aquesta Declaració proclama sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o altra, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. Tampoc no es pot fer cap distinció fonamentada en la condició política, jurídica o internacional del país o territori de la jurisdicció del qual depèn una persona, tant si aquest és independent com si està sota administració fiduciària, és no autònom o està sotmès a qualsevol altra limitació de sobirania.
Article 3
Tothom té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la pròpia persona.
Article 4
Ningú no pot ésser sotmès a esclavitud o servatge; l'esclavitud i el tràfic d'esclaus són prohibits en totes llurs formes.
Article 5
Ningú no pot ésser sotmès a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.
Article 27
- Tothom té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a fruir de les arts i a participar del progrés científic i en els beneficis que en resulten.
- Tothom té dret a la protecció dels interessos morals i materials que li corresponen per raó de les produccions científiques, literàries o artístiques de què és autor.
Article 29
- Tothom es deu a la comunitat, ja que és l’únic que li permet el lliure i ple desenvolupament de la personalitat.