Característiques paisos desenvolupats
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,08 KB
Els països desenvolupats (4 fase) tenen 3 característiques comunes:
1)envelliment de la població
2)fecunditat baixa
3)alta esperança de vida
lenvelliment de la població te associats dos problemes: 1)
Si podrem continuar amb lestat del benestar: (lestat garanteix als ciutadans tota una sèrie de serveis gratuïts. A canvi els ciutadans paguen impostos.) immigració serà una solució?
2) immigració: això pot portat al creixement baix o creixement cero.
Hi ha una sèrie de factors que afecten aquesta causa:
econòmics i socials, per exemple en els països desenvolupats tenir fills comporta una font important de despeses. A més a més els fills no constitueixen una assegurança per al futur. Daltra banda en aquets factors econòmics i socials sha produït un canvi en el paper de la dona i la família en relació amb la maternitat; és a dir, es evident que la dona sha incorporat al món laboral, hi ha igualtat entre homes i dones, en els països desenvolupats la dona te lliure accés als mètodes anticonceptius, i tot això a contribuït a reduir la fecunditat.
Hi ha altres factors com culturals, o ideològics normalment a mes nivell de instrucció i menys influència de les creences religioses, mes baixos son els nivells de fecunditat.
A més a més en els països desenvolupats existeix la opció del divorci, avortament, nous tipus de família com ara les parelles de fet (parelles que no estan casades però viuen junts), famílies monoparentals, famílies homosexuals, tot això juntament amb que hi ha un retard en la nupcialitat i la fecunditat; és a dir, que las parelles tenen fills i es casen molt mes tard, això a contribuït a la davallada de la fecunditat. Els països que estan en la 4arta fase les dones superen els 80 anys i els homes arriben als 75, la mortalitat infantil en els països desenvolupats sha reduït al mínim 5%. O menys.
Les causes de la mortalitat son diferents, per exemple: en els països subdesenvolupats la gent mor de malalties infeccioses o parasitàries. En els països desenvolupats la gent mor de malalties degeneratives, o be les tres C: malalties cardiovasculars (cor), càncer, cotxe.
Catalunya es un país desenvolupat i no es cap excepció, per tant te totes les característiques que hem nombrat, ja que pertany a la quarta fase.
TEMA 5: 5.1 ESTRUCTURA DE LA POBLACIÓ PER EDATS I SEXES:
1.1Piràmide de població
Per estudiar la població per edats i sexes es dibuixa en una piràmide de la població.
L'eix horitzontal trobem que està dividit en dos parts; la part de l'esquerra trobem els homes i la part de la dreta les dones.
L'eix vertical hi ha representades les edats que normalment es disposen de cinc en cinc anys. Normalment es divideic en tres grups. Les persones entre 0-15 són la base. De 15-65 seria el tronc o cos de la piramide. A partir de 65 seria el vertex.
-Característiques en general:
1.
Neixen més nens que nenes.
2. Desde el moment del naixament la taxa es mes alta en els homes que en les dones.
3. En la pubertad moren més nois que noies.
4. A partir dels 35 hi ha més dones que homes.
1.2 Rellevància de les piramides d'edats:
Són importants perquè ens ajuden a conèixer la història d'una població. Podem saber quines necesitas per exemple hi haurà en un futur de guarderies o de casals d'avis.
1.3 Tipos de piràmides de població: diferències entre paísos desenvolupats o subdesemvolupats: Països subdesemvolupats:
tenen forma triangular amb base mol ample, això significa que neixen molts nens, hi ha molts població infantil, a mesura que anem pujan, la piramide ràpidament es va encongint i practicament hi ha molt poca gent gran.
Païso desenvolupats:
té forma acampaanada, en aquestes piramides es més estreta, això vol dir que hi ha una baixa natalitat i els grups d'edat adulta es va aixamplant rapidament, i també hi ha força gent gran, això vol dir que hi ha una esperança de vida molt alta.
1.4 La piramide de edats de Catalunya:
Ens mostra l'evolució de la pobblacio catalana al llarg del s.XX es tracta d'una piramide madura on la població més jove és cada cop menys nombrosa i en canvi la població de més edat va sent cada cop més nombrosa. Si obsevem la piramide per sexes veiem que hi ha mes dones que homes, excepte la població jove on hi ha mes homes que dones. A la zona mitja de la piramide trobem les generacions buides de la Guerra Civil 1936-1939. Manca de natalitat per la guerra. Els grups més nombrosos de la piramide catalana són els que estàn en les edats entre 25 i els 50 anys, les causes d'aquest gruix son a Catalunya a causa de:
-La onada immigratòria entre el 1950 i el 1975 i el seu posterior Baby Boom (1960-1975).