Característiques del cant gregorià

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,06 KB

·La música occidental:parteix del cant medieval de l’Església (es diu gregorià per el papa Gregori que va ser el primer en recopilar-ho). El cant gregorià es va formar Unificant els cants religiosos procedents de les zones on era important el Cristianisme.


·El cant gregorià:es monòdic, es a dir, nomes te una sola melodia, cant sil·labic. El Seu ritme es flexible perquè depèn del ritme intern de les paraules i frases Dels textos en llatí.


No pretent ser artístic, Nomes pretén enaltir la paraula de Déu. Es cantava en els monestirs i Catedrals, lligat sempre al culte religiós.

La composició de música per a La missa té una llarga tradició que arriba fins a l’actualitat.


·Característiques:Textura: monòdic, una sola veu o col·lectiu/ Timbre:
vocal, a Capella, sense instruments/ Text: sempre En llatí / Compositors: Anònims, no signaven per humilitat/Moviment: lent, Sense presses, sense pulsació marcada./Ritme: Lliure, depenent del text, sense compàs, no gens repetitiu./Melodia: Llarga, segons la frase del text o la vocal que s’allarga./Caràcter: de Recolliment, relaxant.

·L’evolució del cant gregorià esta Relacionat amb l’escriptura musical. El desenvolupament de la musica comporta La necessitat d’escriure els sons. Els avenços en la notació permeten que es Desenvolupi la musica amb més de dues melodies alhora. Aquest canvi es Caracteritza de la cultura occidental.    Una de les primeres formes Polifòniques es l’organum, que consisteix a afegir una melodia nova a sobre de La gregoriana.

·L’organum es important perquè obre Un camí apassionat, en què els nous descobriments i derivacions se succeeixen a Gran velocitat: -Es fixen patrons rítmics a fi que les Melodies vencin alhora. / -S’hi afegeixen mes melodies./ -S’ornamenten i es desenvolupen les de La part superior/-S’inventen noves formes, mes Deslligades del cantgregoria.

·Música civilà es desenvolupa una mica mes tard, amb l’expansió del saber naixements Relacionats amb l’aparició de ciutats, la creació de les primeres versitats, el Contacte entre cultures com a conseqüència de les corades ... En aquest moment Sorgeix el moviment dels trobadors, entre els segles XII i XIII.

·Els trobadorsà son poetes i musics, cultes i refinats que canten sobre ideals Cavallerescos del moment: l’amor a una dama, l’honor ... El ritme de les Cançons trobadoresques es tracta d’una melodia que s’acompanya d’instruments Que es limiten a doblar-la.

·Característiquesà Textura: monòdic, a una sola veu. / Timbre: Vocal, amb acompanyament d’instruments. / Text: en les Diferents llengües vernacles, de temàtica humana. /  Compositors: Trobadors i trovairitz. / Moviment: Segons el caràcter. / Ritme: Marcat, amb compàs. /  Melodia: Cantable./ Caràcter: Sensual, expresa emocions.

·El trobadorà era un poeta músic, que aprenia les tècniques de composició en un Cicle d’estudis. Ell mateix interpretava les seves cançons. També hi havia Músics ambulants que anaven de castell en castell cantant el que havien apres En altres llocs. Els acrobats i còmics s’anomenaven joglars i eren mal vistos Per l’església perquè atreien l’atecnio del poble amb els seus repertoris Sensuals.

·Escriptura musical à us d’un tetragrama, l’adaptació de la forma de les notes i la fixació Del nom de cadascuna. El “si” fou incorporat el Segle XV i l’ut es va transformar En el “do” el Segle XVII.

·El pentagrama es va generalitzar Ràpidament en el mon musical, però van continuar utilitzant les lletres de L’alfabet per designar el nom de les notes. Ex: do, re à A, B ...

·El Renaixementà aquesta etapa es caracteritza per la curiositat i l’afany de conèixer El funcionament de la natura i l’esser humà. Es un període d’expansió de les Ciències i dels descobriments geogràfics. L’invent de l’inprenta va contribuir A difondre la cultura. L’església s’escindeix en catòlics i protestants i perd La influencia en la societat.

·El Renaixement comporta el triomf Definitiu del gran descobriment medieval: la polifonia. La majoria de Composicions son a quatre veus i algunes a vuit veus. 

·La mentalitat oberta del Renaixement dona lloc a una musica mes lliure i expressiva. La musica S’humanitza: la sonoritat esdevé mes sensual i els temes mes pròxims.

·El llatí perd protagonisme / Augmenta l’afició per la música, Entre persones cultes com a signe de refinament. / La frontera entre musica vocal i Musica instrumental no es gaire clara: a quatre veus perquè es pugui cantar i Alhora arranjaments instrumentals. / Gracies a l’impremta musical i als Viatges, les partitures recorren Europa.

  ØMUSICA VOCAL: madrigal / chanson / nadales / motet / ensalada / missa. /ØMUSICA INSTRUMENTAL: tientos / ricercare / diferències / música de Dansa / adaptacions Instrumentals de musica vocal. 


Entradas relacionadas: