Aspectes conceptuals de les malalties mentals i les seves necessitats
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,95 KB
ASPECTES CONCEPTUALS:
Mm estigmatizada
No(loco,depresiu,manicomi)Si(malalt mental, p.Depressió,centre de dia) una mm es l'alteració emocional,cognitiva, que afecta al funcionament del proces psico i causa desajust social.
Carq
Conductes "socialment no acceptades" malestar subjectiu important i simpotomes que perduen en el temps. Les alteracions són a.Pensament:
creeences falses (deeliris), a.Estat ànim:
Triestesa extrema (no fer coses <3) a.Sesopercepció: al3lucinancions (escoltar veus) a.Neurocognitiva: no concentrarse, no memoria (no recordar) a.Conducta i control impuls: no controlar s. Estressants (conductes extravagants) Símptomes negatius: aptia. Passivitat (no sortir, no dutxar-se). NECESSITATS P. PROBLEMES DE SALUT MENTAL:varien segons la persona i la malaaltia però la majoria té: mancaçna funcionament quòtidia, participació social i la inserció sociolaboral. Limitacions funcioament quotidià:conseq. Poden disminuit segons les AVD. AB.Autocura: higiene, salut.. Ainstrumanetals: dificultats gestió diners, org.Habitatge, alimentació correcte. Aavançadés.Poca capacitat per dificultats per complir objectius i obligacions laborals...Restricions en la participació (consq. Persona i entorn). autocontrol(falta competència personal per manejar situ. Difícils) relacions interpersonals(dificultats hhss tenen grup petit amics.) participació en la societat(desmotivació, desinteres, no gestió temps) poca propensió a acudir serveis sanitaris i socials:
(no reconeix malaltia, falta de diagnostic, tractament erroni i eleva les barreres soaials ja que fa un rebutg social) Necessitats d'inserció sociolaboral:
p. Amb mm han d'ocupar temps lliure. fomenta ocupació a l'empresa ordinària:(l'objectiu: lloc treball ordinari, recerca feina. necessitats d'inserció sociolaboral:
fòrmules d'ocupació protegida:
1-centres especials d'ocupació(feina remunerda adequada a ells) 2-empreses socials: creen ocuapció específica productiva i pagada per persones amb mm. 3-esoles tallers, cases d'oficis i taller d'cupació(programes públics en què es combina formació amb treball) L'ATENCIÓ A P. AMB MM:transtorns alut mental es tracten de manera individual, amb psicofàrmacs i o amb terapia. Hi han 5 perspectives: tractament farmacològic:
+viure en societat i no estan internts -s'han de seleccionar molt bé els farmacs i tenir vigilat al pacient. prinicpals grups de medicamnet: reduir símptomes, retardae evolució m, atenurar efectes derivants. hospitalització:
1-Hospital de dia (cures bàsiques, aliment, promoure canvis en l'usuari, pacients mínima capacitat d'autocontorl i suport familiar l'estda depèn de cada persona) 2-unitats de crisi o d'hopsitalització breu: (situacions crisi, son per protgeir idees sucides, no fer-se mal i no fer mal als demés la gravetet de la crisi dependra de l'estada normalment 15 dies) 3-unitats hospitalaries de tactament i rehabilitació(tactament rehabilitació i contenció, es per persones amb patologies greus i problemes i necessitats que no es poden tractar de manera autonoma l'estada dependtra de l'intensitat de la afectació, autonomia personal i suprt proporcionat) atenció psicologica i psicoteràpia:
diàlef amb person aprofessional els objectius son informar spbre la malalia, ajudar a descobrirse els recursos propis, reorganitzar la personalitat identicar maneres errònies de pensar i reduir actituds i conductes negatives i reforçar les positives, verificar si està seguint le tractament mèdic i detectar perquè no ho fa, proporcionar informació i consell a la família.
rehabilitació psicosocial:
diferents intervencions suport ajuda a persones i adquirir o recuperar les capacitats o habilitats perdudes. Hi han 6 àreas: psicoeducativa:
info. Persona i família sobre malaltia habilitats socials:
fomentar-les a traves d'activitats i dinàmiques de grup AVD: ajudar a que se'n pugui sortir de la relització de les activitats de cura propia. educació per a la salut:
fomentar forma de visa saludable a través del treball per blocs temàtics activitat d'oci:
promoure que la persona adquireixi i desenvolupi aficions
.D'orientació proporcionar recursos de formació, incorporació al mercat laboral, ocupació del temps lliure, accés a habitatge. L'atenció de la família:
proporicona estabilitat, ajuda i entorn saludable.1- estrés de la família i cuidadors (tecniques relaxació, recuros socisanitrais. 2- associacions de famiilia i grups suport: intercanviar experiencies situacions, infromar de recursos... L'ATENCIÓ DE LA FAMÍLIA: transtorns psicòtics:
alteració penament(esquizofrenia) transtorns de l'estat d'ànim:
tristes profunda estat anim de la person(depressió) transtorns d'ansietat: por, percepció exterma (TOC) trandtorns personalitat:
distorció persona i relaitat (paranoia) demenciès:
deteriorament memòria pensament (alzaheimer).