Article 1 de la Constitució Espanyola: Principis Fonamentals

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,49 KB

Article 1 de la Constitució

1. Espanya es consisteix en un estat social i democràtic de dret, que proposa com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.

La Constitució obre la seva regulació amb una declaració de principis a l'Article 1, que determina que Espanya es consisteix en un estat social i democràtic de dret.

Principis de la Constitució

La Constitució posseeix uns principis i uns valors que n'estructuren el contingut i es transformen en valors inspiradors per a la totalitat de l'ordenament.

Article 9.3

3. La Constitució garanteix el principi de legalitat, la jerarquia normativa, la publicitat de les normes, la interactivitat de les disposicions sancionadores no favorables o restrictives de drets individuals, la seguretat jurídica, la responsabilitat i la interdcció de l'arbitrarietat dels poders públics.

L'Article 9.3 CE resumeix aquells principis que poden ser considerats informadors de l'ordenament jurídic, tenint present que no són principis inamovibles, sinó que s'interrelacionen entre si i adquireixen valor en funció dels altres.

Principis Informadors
  • El principi de la jerarquia normativa: Aquest principi implica estructurar les fonts de l'ordenament a partir d'una perspectiva vertical que comporta la jerarquització de les normes.
  • El principi de legalitat: Implica que tots els poders públics es troben sotmesos a la llei. Igualment, el poder legislatiu està subjecte a la Constitució perquè el seu poder emana de la pròpia norma suprema.
  • El principi de publicitat de les normes: És un requisit imprescindible i ineludible per part dels poders públics per aconseguir l'eficàcia jurídica que pretén la llei promulgada. Es pot considerar, alhora, com un principi que representa un sistema constitucional que es nodreix de la legitimitat que li aporta el poble. Les normes de caràcter estatal es publiquen al Butlletí Oficial de l'Estat i als butlletins oficials de les comunitats autònomes.
  • El principi d'interactivitat de les disposicions sancionadores no favorables: La interactivitat d'una llei significa que el seu àmbit material i d'eficàcia jurídica no s'aplicarà al passat, sinó que només s'aplicarà en el futur.

Tot i així, el principi d'interactivitat no és d'aplicació general, sinó només per a dos tipus de disposicions:

  • Disposicions sancionadores no favorables: Es refereix concretament als ordenaments del dret penal i de dret administratiu sancionador.
  • Disposicions restrictives de caràcter individual: El problema principal en relació a aquesta matèria ha estat comprendre què s'entén per drets de caràcter individual.

Principis de Seguretat Jurídica

És un principi que pretén que l'aplicació i interpretació del dret per part dels operadors públics sigui previsible i, alhora, que les normes siguin clares i concises.

El principi de responsabilitat dels poders públics

Aquest principi va unit al principi de legalitat, ja que si els poders públics resten obligats a actuar de conformitat amb la legalitat, eludint l'arbitrarietat, és obvi que una actuació il·legal provocarà la responsabilitat del seu autor.

Norma Suprema

La norma suprema preveu els primers nou articles del títol preliminar.

Estat Social i Democràtic de Dret

L'estat social i democràtic de dret promulga els valors de la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític, basant-se en els principis de submissió dels ciutadans i els poders públics a l'ordenament.

Estat Democràtic

El seu concepte és un producte doctrinal que al llarg del temps va anar cristal·litant en els sistemes polítics europeus fins als nostres dies.

Estat Autonòmic

S'organitza com un estat unitari, però descentralitzat i organitzat en municipis, províncies i comunitats autònomes, basat en els principis de pluralitat, igualtat, solidaritat i unitat de l'ordenament econòmic.

Finalment, hem d'afegir tres principis d'integració constitucional característics de l'estat democràtic en relació a les autonomies: el principi d'igualtat, el de solidaritat i el d'unitat de l'ordenament econòmic.

Entradas relacionadas: