Aqüeductes i Civilització Romana
Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB
Aqüeductes i Torres d'Aigua
Els aqüeductes són estructures arquitectòniques dissenyades per transportar aigua des d'una font natural fins a un punt específic que la necessiti. S'empraven tècniques com la canalització de l'aigua o el filtrat i purificació de l'aigua. Les torres d'aigua són estructures verticals dissenyades per emmagatzemar grans quantitats d'aigua i garantir un subministrament constant a una determinada àrea. L'estructura interna típica de les termes era una successió de sales amb basses a l'interior: el frigidari (frigidarium, d'aigua freda), el tepidari (tepidarium, d'aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d'aigua calenta). La calefacció de l'aigua en el cas del caldari, els banys de vapor, i en menor grau del tepidari, es duia a terme mitjançant l'ipocaust.
Explicació de l'Arribada de les Illes Balears a la Civilització Romana
La civilització romana va entrar en contacte amb les Illes al segle II aC, el general romà Quint Cecili Metel va conquerir les illes i aquest contacte va comportar l'assimilació de la cultura romana. Poyentia, fundada al voltant del 123 aC, era un centre estratègic per les rutes marítimes i va jugar un paper crucial en l'economia i la cultura de l'illa. Palma va destacar pel seu port que va ser fonamental per a les relacions comercials i el desenvolupament econòmic de l'illa.
Cursus Onorum
Els cursos onorum eren una sèrie d'oficis polítics que un ciutadà romà podia aspirar a ocupar durant la seva carrera política. Aquests cursos incloïen posicions com la magistratura, que abasta càrrecs com el cònsol, el censor i els tribuns. Els cònsols eren els magistrats més importants, encarregats de dirigir les eleccions anuals i presidir el Senat, els comicis o assemblees del poble romà. El censor era responsable de supervisar la moral pública i el cens electoral, mentre que els tribuns eren els representants dels plebeus amb poders per vetar decisions i promulgar lleis. Aquest sistema proporcionava una estructura jeràrquica clara per a la participació política a Roma.
Límits Geogràfics de l'Imperi
L'Imperi Romà s'estenia a través de vastes terres, amb les seves fronteres marcades per les províncies i els limes. A l'oest, la Hispània formava part del seu domini, mentre que al nord, la Gal·lia esdevenia un dels seus límits. A l'est, les terres africanes ampliaven encara més els seus horitzons. Aquestes fronteres no només delimitaven els territoris controlats, sinó que també eren zones de confluència cultural i comercial, on les influències romanes es barrejaven amb altres cultures.
Patricis i Plebeus
Els patricis eren membres de l'aristocràcia romana, tenien privilegis especials i molts patricis eren d'una classe social i militar de prestigi. En canvi, els plebeus constituïen la majoria de la població romana i no gaudien dels mateixos privilegis que els patricis. Tot i això, tenien drets de ciutadania romana i podien participar en l'assemblea popular. A més, els patricis i els plebeus estaven interconnectats a través de relacions socials, com ara els patrons i els clients.
Família a l'Antiga Roma
La família a l'antiga Roma estava estructurada entorn del concepte de “gens”, que es referia a un linatge, unit per la descendència patrilineal. El