Aplicacions Ofimàtiques: Edició de textos

Enviado por Chuletator online y clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB

APLICACIONS OFIMÀTIQUES (Edició de textos)

Les aplicacions ofimàtiques permeten treballar amb informació (contingut/presentació).

Hi ha aplicacions orientades a la presentació (PowerPoint, LibreOffice Impress).

N'hi ha orientades al contingut: text (MS Word) / nombres (MS Excel).

Edició de textos

Aplicacions: Microsoft Word, Libre Office Writer...

Coses que es poden fer: elaboració del text (contingut) / edició de la presentació del text (format).

Contingut:

Discurs lineal (àmbits acadèmic, científic i tècnic) / trama: 1. Plantejament o introducció: on es fa una descripció del problema a resoldre 2. Nus o desenvolupament: detall de la resolució 3. Desenllaç o conclusió: on es fa un anàlisi dels resultats i discussió de la solució.

El text corrent pot complementar-se amb fórmules, taules, dibuixos i gràfics. Hi ha d'haver correlació entre el text i complements.

Format:

El text ha de ser correcte sense faltes d'ortografia, ni errades sintàctiques o d'expressió. En el cas dels àmbits acadèmic, administratiu... s'ha d'ajustar al registre formal (res de registre col·loquial i res d'elements específics de la llengua parlada). L'aspecte del text ha de donar suport al discurs amb: Tipus de lletra, paràgrafs, títols, paginació i organització del document.

Tipus de lletra:

El tipus de lletra és l'aspecte que té. Tipologia o famílies de fonts: Amb traços terminals (serif): Times New Roman Sense traços terminals (sans-serif): Arial D'espaiat horitzontal fix (mono-spaced): Courier New.

Estils: cursiva, negreta, versaletes.

ORGANITZACIÓ DEL TEXT

Paràgrafs: Sagnat inicial: començament desplaçat a la dreta en primera línia de paràgraf posterior. Separació vertical: línia en blanc entre paràgrafs consecutius. Control de línies òrfenes i viudes: línies solitàries d'un paràgraf al final o al principi de la pàgina anterior o següent d'on hi ha el gruix del paràgraf.

Títols:

Lligar-los amb el paràgraf següent, amb dimensió de lletra clarament gran, pocs nivells: capítol, secció, apartat.

Estils:

Formats de paràgrafs: normal: text corrent, primer paràgraf: text corrent, títol 1, 2, 3 (permet fer taula de contingut ràpidament), altres (ús esporàdic).

Treballar amb estils:

Estils: formats de paràgrafs. Es pot canviar l'estil d'un paràgraf i definir un nou estil a partir del d'un paràgraf.

Avantatge: Que els canvis afecten tots els paràgrafs del mateix estil i que es poden fer taules de contingut, capçaleres i referències a paràgrafs de forma automàtica.

Paginació

Marges, Numeració, Capçalera i peu (senzills amb lletra petita). Pàgina inicial diferent de les altres (capítols en pàgina senar, i pàgines sense contingut, en blanc).

Complements:

Equacions i expressions matemàtiques (com a fórmules en paràgraf independent, centrades en el text i numerades), taules: en quadre de text apart, amb numeració independent. Figures: en quadre de text apart, amb numeració independent, millor com a imatges.

Treballar amb quadres de text:

Són uns quadres que inserim a la diapositiva i dins dels quals s'escriu el text. Aquests quadres són molt personalitzables i permeten variar el disseny de la diapositiva d'una manera ràpida i còmoda. Format: amb text al voltant o per sobre i per sota, a principi o final de la columna o pàgina.

Document:

Seccions (formats de pàgines independents). Taula de continguts: taules amb continguts dels textos amb determinats estils i la pàgina on es troben. Referències: anar al menú de “referències” per inserir cites i afegir capítol de bibliografia, que no va numerat.

Treballar amb seccions:

Una secció és part del document amb paràmetres de composició propis. Paginació, marges, numeració.

Entradas relacionadas: