L'aparició de la societat industrial i el positivisme d'Auguste Comte

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,58 KB

L'APARICIÓ DE LA SOCIETAT INDUSTRIAL

El S.XIX és un segle complex perquè es produeixen canvis importants tant a nivell econòmic com polític i social. A nivell econòmic: Es produeix una revolució agrària que augmenta el rendiment dels conreus. Això, juntament amb el desenvolupament de la medicina, va provocar una explosió demogràfica. A nivell social, la evolució industrial crea un nou ordre social, apareixen dues noves classes socials, la burgesia i el proletariat (obrers/es).

  • La burgesia és responsable de dues revolucions del 1830 i del 1848, revolucions liberals.
  • La ideologia d'aquesta primera classe social és el liberalisme (Locke).
  • La ideologia que defensa el proletariat és el socialisme (Marx i Engels).

EL POSITIVISME D'AUGUSTE COMTE

Va néixer al 1798 i va morir al 1857. És el creador del positivisme, un moviment filosòfic que es caracteritza per una confiança absoluta en la ciència i per un rebuig a la metafísica. En la seva obra 'Discurs sobre l'esperit positiu' publicada al 1844, Comte diu que la ciència és una garantia de la pau i el progrés de la humanitat.

EL SISTEMA DE LES CIÈNCIES

Comte considera que la metafísica, la filosofia, ha de limitar-se a coordinar les diferents ciències per obtenir un coneixement unificat. Destaca per la llei dels tres estadis: etapa teològica, etapa metafísica i etapa positiva. A més, classifica les ciències de les més simples a les més complexes, sent la sociologia la ciència més complexa, considerant-lo el fundador de la sociologia moderna.

Entradas relacionadas: