Antropologia: Comprensió de la Cultura i les Societats

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Antropologia: disciplina que estudia l'home, combina aspectes biològics amb socials, atemporal i acultural. Categories:

  1. 1. Física (aspectes morfològics)
  2. 2. Arqueològica (comportament humà a partir de construccions)
  3. 3. Cultural i social (estudia els costums i hàbits de les civilitzacions i les compara).

Trets universals: comportaments culturals i socials; trets generals: comportaments que es donen en molts grups però no en tots: ritus, incest; trets particulars: d'un sol col·lectiu. Cultura: el tot que inclou coneixement, creences, art, moral, dret... els hàbits i capacitats adquirits per l'home com a membre d'una societat. Característiques: compartida, s'aprèn, simbòlica (ens ajuda a interpretar la realitat), integrada (en un context determinat que pot canviar i evolucionar). Endoculturació (transmissió de fets culturals en diferents generacions); difusió (transmissió de fets culturals pel contacte amb diferents models culturals); etnocentisme: pensar que la teva cultura és la més lògica i normal. Marvin Harris: acuñà el concepte de patró universal de les cultures (manera de fer les coses en totes les cultures, d'organitzar-se). Categories:

  1. Infraestructura: pautes de conducta que serveixen per mantenir la supervivència i el control demogràfic.
  2. Estructura: actes econòmics i polítics en què s'organitza la societat.

Domèstica: rols familiars (microestructura); política social: organització de la macroestructura (jerarquia, classes socials). 3. Superestructura: referents a l'estètica, expressió, creativitat; posa color a la infraestructura i estructura, per exemple: vestir, menjar, horaris. No som tant diferents. 1. Escola nord-americana: Franz Boas, vinculat a creences, treball de camp, no descontextualitzada, relativisme cultural, trets psíquics identifiquen el desenvolupament de la cultura. 2. Britànica: fets culturals només s'actualitzen si han estat observats, observen restes humanes per satisfer les seves necessitats. 3. Francesa: Levi-Strauss, líder de l'estructuralisme, corrent fisiològic, res passa per casualitat; explicació lògica. Per analitzar s'ha d'anar a l'estructura oculta del funcionament de les altres. Antropologia social:

  1. 1. Model cultural: marc de referència (model social) a nivell econòmic, ètic i social on s'inscriuen totes les societats i que tenen una certa cohesió (occidental: cristianisme, raó, capitalisme, democràcia; oriental: espiritualisme, idea de col·lectivitat, fidelitat als orígens; àrab: poca flexibilitat, religió islamista, Corà).
  2. 2. Identitat cultural: de cada model surten diferents cultures i això dóna una visió particular.
  3. 3. Multiculturalitat: quan en un mateix context geogràfic o històric es barregen moltes identitats culturals que es respecten.
  4. 4. Intraculturalitat: convivència de les diferents identitats i cooperació.

Entradas relacionadas: