Anàlisi Demogràfica d'Espanya: Evolució i Reptes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,61 KB

Anàlisi Demogràfica d'Espanya

Evolució de la Població (1971-2016)

Aquest gràfic lineal de l'INE (1971-2016) mostra l'evolució de la població en milers d'habitants.

a) Anàlisi Històrica:

L'evolució històrica de la població destaca un augment considerable a les Illes Balears i les Palmes, i un augment menor a Toledo. Aquestes tendències s'emmarquen dins de la transició i el règim demogràfic actual. L'evolució a Balears i les Palmes ha estat molt positiva, mentre que a Toledo ha estat lleugerament positiva o fins i tot negativa.

b) Moments Clau i Factors:

El 1974, la població va començar a augmentar a les Illes Balears i les Palmes, i de manera lleu a Cantàbria i Lleó, mentre que a Toledo va disminuir. El 1996, la població de Toledo va començar a créixer, i el 2001 ho va fer dràsticament a Cantàbria. Factors econòmics i socials, com la motivació laboral, les migracions estacionals per l'estiu, la cerca de millor nivell sanitari, cultural, d'oci i de llibertat personal, expliquen aquest creixement. El turisme, impulsat pels tecnòcrates, també va influir.

c) Conclusions:

La migració interior entre províncies, deguda a diversos factors, ha creat conseqüències com l'Espanya buida i una Espanya més jove en algunes províncies, congestió a les ciutats, manca de mà d'obra i innovació al camp, problemes d'assimilació dels emigrants a la societat urbana i problemes atmosfèrics a la ciutat. Cal trobar un equilibri per evitar zones despoblades i problemes tant al camp com a la ciutat.

Evolució de les Taxes de Natalitat i Mortalitat (1940-2021)

Aquesta taula de l'INE mostra l'evolució de les taxes de natalitat i mortalitat a Espanya (1940-2021) en percentatges.

  1. Natalitat: Durant la segona meitat del segle XX, la natalitat va disminuir del 20% el 1950 al 9,9% el 2000. Després va augmentar al 10,5% el 2010 i va tornar a disminuir. Aquestes dades reflecteixen les fases de transició demogràfica, el règim demogràfic actual i el demogràfic modern.

  2. Mortalitat: La mortalitat va disminuir fins al 1980, va augmentar fins al 2000, va tornar a disminuir i va augmentar el 2020 a causa de la COVID-19, per després disminuir el 2021. Aquestes dades també reflecteixen les fases de transició demogràfica, el règim demogràfic actual i el modern.

  3. Factors Explicatius: Els canvis en la natalitat s'expliquen per la postguerra, el baby boom postbèl·lic, la reducció del valor econòmic dels fills i la situació econòmica. Els canvis en la mortalitat s'expliquen per la millora de la sanitat, les condicions de vida, la seguretat i l'envelliment de la població.

  4. Conclusions: La baixa taxa de natalitat a Espanya és preocupant. Les possibles conseqüències són l'envelliment de la població, pressió sobre la Seguretat Social, manca de mà d'obra, impacte en la productivitat i la innovació, i canvis en l'estructura familiar.

Envelliment de la Població

Les comunitats autònomes amb major envelliment presenten baixes taxes de natalitat, major esperança de vida i atractiu per a jubilats. Les comunitats amb menor envelliment tenen taxes de natalitat elevades, economies vibrants i polítiques d'immigració que atrauen població jove. Factors culturals i socials també influeixen. L'envelliment té conseqüències socials i econòmiques, com la demanda creixent de serveis sanitaris, desequilibri en els sistemes de pensions i reducció de la mà d'obra.

Entradas relacionadas: