Anàlisi demogràfica i distribució de la població a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB
Les projeccions de població:
La demografia també estudia la població del futur mitjançant les projeccions de població.
L’urbanisme i l’ordenació del territori, la construcció de serveis, la fabricació i comercialització de productes... són àrees interessades a saber el futur nombre d’habitants i les característiques.
Una projecció s’interpreta com a simulació estadística. Si a la població actual se li apliquen unes hipòtesis de fecunditat, mortalitat i migracions, la població futura serà la indicada si es mantenen tendències demogràfiques actuals, encara que poden haver fets imprevisibles (guerres...) que fan que no es compleixi la hipòtesi.
L’Evolució de la població espanyola:
MODEL DE TRANSICIÓ DEMOGRÀFICA: compara, explica i valora les dinàmiques de la població espanyola en relació amb les d’altres països d’Europa.
El nou règim demogràfic:
Europa i Espanya tenen unes taxes de natalitat i un creixement de la població nul o negatiu, encara que avenços de la medicina han augmentat l’esperança de vida.
La distribució de la població al territori:
La població es distribueix al territori d’una manera desigual. Les densitats més altes estan a la perifèria i a les illes, i les més baixes a l’interior.
Una distribució desigual:
La població espanyola es reparteix d’una manera molt irregular al territori.
Les zones més poblades estan a prop de la costa i a les valls adjacents perquè el desenvolupament econòmic s’ha situat a la façana marítima i a les àrees que hi ha a prop. La població d’aquests llocs viu a ciutats que formen conjunts urbans d’una elevada densitat, com per exemple Barcelona i la extensa àrea Metropolitana.
Com a excepció, a l’interior peninsular destaca Madrid amb una extensa àrea metropolitana.
Les zones menys poblades estan a l’interior i comprenen una part de les comunitats autònomes de Castella i Lleó, Castella – La Manxa, Aragó, Extremadura i Galícia, que anys enrere van perdre molta població a causa de les migracions cap a zones industrials.
La població activa espanyola:
POBLACIÓ ACTIVA: conjunt de persones de 16 anys i més que estan ocupades, és a dir, que treballen en qualsevol dels sectors de l’activitat econòmica. S’inclouen les persones que busquen feina per primer cop o les que estan a l’atur.
La situació de la població activa:
La variació de la població activa depèn de si han arribat a l’edat laboral els joves nascuts els anys de creixement demogràfic, els immigrants i la incorporació laboral de les dones.
La diferència entre la població activa i la població ocupada és la població en atur que a partir de la crisi econòmica actual, ha anat augmentant i s’ha convertit en un dels problemes més greus.
Els contractes indefinits representen el 74,9% de la població assalariada i el 25,1% restant són contractes temporals. Actualment es fan més contractes temporals que indefinits, i molts a temps parcial.
El problema de l’atur:
La desocupació depèn del creixement econòmic. Quan hi ha crisi, les empreses limiten els costos de mà d’obra i algunes empreses tanquen. Però si la conjuntura econòmica és expansiva, la taxa d’atur baixa.
A Espanya hi ha hagut 3 crisis econòmiques importants: la del començament de la dècada del 1970 que es va produir per l’augment de preus del petroli, la del començament de la dècada del 1990 que la va originar l’automatització i la informatització dels processos productius, i la que es va iniciar al 2007 que va ser financera.
Les persones més afectades per la desocupació són els joves que busquen la primera feina, els més petits de 25 anys, les persones de més de 40 anys i les minories ètniques.
Les comunitats autònomes on s’ha deteriorat més el mercat laboral són les que tenien una dependència més gran del sector de la construcció i del sector de serveis, el turisme.
Les persones a l’atur a causa de la pèrdua de l’ocupació reben un subsidi d’atur de la Seguretat Social durant un temps. L’atur forçós representa un greu problema personal i social.