Anàlisi del Sector Logístic, Turístic i de Transports a Espanya i Catalunya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,02 KB
Activitats Logístiques i Transport (2019)
a) Què són les activitats logístiques?
Les activitats logístiques són aquelles relacionades amb la gestió eficient del flux de productes o mercaderies des del punt de producció fins al punt de consum. Això inclou emmagatzematge, transport, manipulació de mercaderies i gestió de la cadena de subministrament.
b) Per què són unes activitats en expansió?
Les activitats logístiques estan en expansió perquè les empreses busquen maneres de millorar l'eficiència i reduir els costos en la gestió dels seus productes. Amb l'augment del comerç en línia i la globalització, la demanda de serveis logístics ha crescut significativament.
c) Per què el transport intermodal és fonamental?
El transport intermodal és fonamental per al desenvolupament de les activitats logístiques perquè permet combinar diferents modes de transport (carretera, ferrocarril, marítim o aeri) en una única cadena de subministrament. Això ofereix flexibilitat, eficiència i reducció dels costos, ja que les mercaderies es traslladen més ràpid i econòmicament.
El Mercat Turístic a Espanya
1. Causes de l'increment del turisme estranger
L'increment del turisme estranger a Espanya es deu principalment a la seva competitivitat com a destinació turística, amb un clima atractiu i una oferta diversificada. El Regne Unit, Alemanya i França són els principals països d'origen, amb un creixent nombre de visitants de l'Europa de l'Est, especialment de Rússia. Espanya ocupa el segon lloc mundial en arribada de turistes estrangers.
2. Rellevància de l'activitat turística a Espanya
- Importància econòmica
El turisme és un dels principals motors de l'economia espanyola, contribuint significativament al PIB i generant milions de llocs de treball (hostaleria, transport, comerç i serveis). Això ajuda a mantenir i estimular l'activitat econòmica.
- Impacte sobre el paisatge
El turisme pot tenir conseqüències positives i negatives. Les destinacions poden ser preservades i millorades, però l'augment del turisme pot provocar una explotació excessiva de recursos, degradació del medi ambient i alteració del paisatge (construcció massiva d'hotels i apartaments).
Turisme Estranger a Catalunya (en milers)
1. Causes de l'estancament (2010-2011)
L'estancament es deu principalment als efectes de la crisi econòmica del 2008, que va afectar la majoria de països occidentals.
2. Catalunya: Principal destinació turística d'Espanya
Catalunya és la principal destinació turística d'Espanya per diverses raons: proximitat geogràfica (especialment per als turistes francesos), competitivitat en preus i qualitat respecte a altres destinacions.
3. Tipus de turisme a Catalunya
Tradicionalment, el turisme a Catalunya ha estat estacional, centrat en sol i platja (juliol i agost). No obstant això, ha augmentat la demanda de turisme a Barcelona (cultural, de negocis i congressos), diversificant l'oferta durant tot l'any.
Xarxa Ferroviària d'Alta Velocitat (AVE)
1. Model de traçat de l'AVE
El model de traçat de l'AVE a Espanya és radial amb Madrid com a centre, facilitant les comunicacions amb la capital. Això millora la mobilitat i fomenta el desenvolupament econòmic. No obstant això, les ciutats fora de la línia principal poden tenir dificultats per connectar-se, limitant la seva accessibilitat i competitivitat.
2. Problemes de la xarxa convencional i l'AVE
La xarxa convencional presenta problemes com la manca d'infraestructures modernes i la saturació en alguns trams. L'AVE ofereix un sistema més ràpid, eficient i modern, amb trajectes directes entre les principals ciutats, reduint els temps de viatge i millorant la connexió.
3. Funcions principals del transport
Les funcions principals del transport són facilitar la mobilitat de persones i mercaderies, connectar regions, promoure l'intercanvi comercial i econòmic, i permetre l'accés a serveis i recursos. El transport ajuda a persones i empreses a desplaçar-se eficientment.
Oferta de Places Hoteleres per Municipis (2006)
Es tracta d'un mapa temàtic d'escala regional que reflecteix la distribució de l'allotjament turístic a Catalunya (font: Atles de la nova ruralitat, 2009). La variable és la quantitat de places hoteleres, representada amb cercles de diferent grandària (25.000, 5.000 i 500 places). S'observa una desigual distribució, concentrada majoritàriament a la costa (Alt Empordà, La Selva, El Maresme, El Tarragonès i el Baix Camp). A l'interior, destaquen el Segrià, la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça.
2. Respostes
a) Motius de la concentració a la costa
- Les costes catalanes tenen paisatges diversos i un clima adequat per a activitats esportives i d'oci, atraient turisme de masses (sol i platja).
- Al litoral o a prop, hi ha nuclis de turisme cultural (Barcelona, Girona, Tarragona), amb patrimoni històric i artístic.
b) Altres zones amb oferta turística rellevant
Lleida, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. Predomina el turisme cultural (patrimoni històric i artístic) i el turisme d'aventura i esportiu (esports d'hivern, principalment esquí).
3. Característiques del turisme a Catalunya
a) Importància econòmica
El turisme és una de les activitats més importants de l'economia catalana, amb un pes superior al 10% del PIB. Genera beneficis econòmics per l'entrada de divises i crea ocupació (construcció, restauració, hostaleria).
b) Estacionalitat
L'estacionalitat és un problema (màxima afluència entre juny i setembre). S'intenta compensar amb el turisme rural i cultural.
c) Impacte ambiental
L'impacte ambiental està relacionat amb la massificació i la transformació urbanística, que provoquen un augment dels residus, del consum d'energia i la degradació del paisatge.