Anàlisi Arquitectònica: Pedrera, Pavelló Alemany, Casa Kaufmann i Formes Úniques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,97 KB

Anàlisi Arquitectònica

1. La Pedrera

Context

Ens trobem en la segona Revolució Industrial. París continua sent la capital europea de l'art, tot i que comencen a aparèixer potències extraeuropees com els Estats Units i Japó. A Catalunya i Europa, la burgesia està en auge, la qual cosa els portarà a dominar l'àmbit artístic com a mecenes. En l'àmbit polític a Catalunya apareixeran els primers conflictes, amb el moviment obrer i l'anarquisme, com la Setmana Tràgica.

Característiques

Trenca amb la uniformitat, hi ha una combinació de materials, predominen les formes ondulades i la decoració està inspirada en elements naturals i fantàstics, cosa que fa que sembli que els edificis estiguin vius (edificis orgànics).

2. Pavelló Alemany

Context

Societat posterior a la segona Revolució Industrial, que demana noves construccions que responguin a la societat de consum. Després de la Primera Guerra Mundial, els Estats Units es consoliden com la primera potència mundial i, com a conseqüència, gran part del comerç i la indústria es traslladen allà. A nivell europeu es continuen realitzant les exposicions universals, on cada país exposa les seves novetats i innovacions. L'any 1929, se'n fa una a Barcelona on també hi participa Alemanya, que necessita demostrar a Europa la seva millor versió i un canvi de mentalitat després d'haver perdut la guerra.

Característiques

Formes simples, integració de l'interior amb l'exterior, nous materials i ús de la mida humana. Com a última característica, aplica la seva teoria constructiva “Pell i ossos”: exterior (materials més fràgils, com la pell), interior (els més forts, com els ossos).

3. Casa Kaufmann (Fallingwater)

Context

Període d'entreguerres en el qual, a nivell europeu, hi ha un ascens de moviments ultranacionalistes com el nazisme a Alemanya, el feixisme a Itàlia i l'estalinisme a la Unió Soviètica. D'altra banda, als Estats Units s'han acabat els feliços anys 20, ha esclatat la crisi del 29 i s'intenta resoldre el problema amb el programa econòmic New Deal (Roosevelt). A nivell artístic, els Estats Units seran el lloc d'exili dels arquitectes europeus provinents de l'escola Bauhaus. França deixa de ser el centre artístic i comença el període de les segones avantguardes.

Característiques

Interacció de l'interior amb l'exterior, materials naturals i inspiració en l'arquitectura japonesa. S'inspira en el cubisme, ja que fa servir cubs en la construcció de les terrasses. Wright aplica la seva teoria, que consta de 3 punts: sempre ha d'haver-hi absència de soterranis per temes higiènics, ha d'haver-hi harmonia entre arquitectura i natura i, a nivell interior, no ha d'haver-hi cap tipus de decoració, excepte la que aporten els propis materials.

4. Formes Úniques de Continuïtat en l'Espai

Context

Pocs anys abans de la Primera Guerra Mundial i s'apropa l'esclat de la Revolució Russa amb la caiguda dels grans imperis europeus i la pujada com a primera potència dels Estats Units durant els anys 20. A nivell ideològic, sorgiran el feixisme a Itàlia i el nazisme a Alemanya. A més, hi haurà una celebració de la segona Revolució Industrial que comporta una vida moderna de canvis constants. A nivell artístic, ens trobem en el període de les primeres avantguardes, on es trenca amb el llenguatge original i es busca experimentar i provocar.

Característiques

Futurista, comença amb la cita: “És més bell un cotxe de carreres que la Victòria de Samotràcia”. Amb aquesta cita es confirma el seu gust per la vida moderna, la velocitat, el moviment i el rebuig a l'art clàssic. No hi ha res que l'inspiri, ell és el primer a crear aquest tipus d'obra. Totes les obres futuristes serviran d'inspiració a Picasso, pel tema de geometritzar les figures.

Documentació General per a l'Anàlisi d'Obres Arquitectòniques

  1. Nom, edifici, arquitecte, cronologia, localització
  2. Estil
  3. Material utilitzat: Pedra, maó, ferro…
  4. Sistema constructiu: Arquitravat, voltat, amb materials industrials
  5. Dimensions: (grans, petites o mitjanes)

Anàlisi de l'Obra

  1. Context històric
  2. Anàlisi formal
    • Elements de suport (Columna, pilar, contrafort)
    • Elements suportats (Coberta, arcs (tipus), volta)
    • Espai exterior (Dimensions, línies dominants, escala humana/no humana, façana i relació amb l'interior, relació amb l'entorn)
    • Espai interior (Planta, dimensions, unitat/fragmentació, il·luminació)
    • Estil (De l'autor, de l'època, precedent i consegüent)
  3. Interpretació
    • Contingut i significació (Caràcter religiós, civil, públic, privat; símbols exteriors, interiors, decoratius; encàrrec de l'obra)
    • Funció (Relació de forma i símbols amb l'època històrica. Relació de la funció amb l'època històrica. Religiosa)

Entradas relacionadas: