Alimentació i Protocols: Oral, Enteral, Parenteral

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,15 KB

Tipus d'Alimentació (Vies Alimentàries) i Protocols

Via oral: Potenciarem l'autonomia. Valoració de dependència:

  • Independent.

  • Necessita ajuda per tallar, però es pot menjar sol.

  • Necessita ser alimentada per una altra persona (dependent).

Protocol General Via Oral

  1. Rentat de mans.

  2. Comprovar que els aliments corresponen a la persona.

  3. Si està enllitat, col·locar-lo en posició de Fowler.

  4. Valoració de l'autonomia: potenciar-la.

  5. Netejar, si cal, i fer higiene bucal o afavorir que se la faci la persona.

  6. Recollir.

  7. Registrar qualsevol incidència.

Protocol Disfàgia

La disfàgia és una alteració en la deglució que pot ocasionar que l'aliment vagi als pulmons i que provoqui pneumònies, broncoaspiració i, fins i tot, la mort de la persona. El protocol és:

  1. Suports adequats a la persona per afavorir l'autonomia.

  2. L'ambient ha de ser agradable, lluminós, tranquil i sense sorolls ni distraccions.

  3. Postura adequada: la persona ben asseguda, peus a terra i mans sobre la taula.

  4. Abans de donar-li el menjar, comprovar si la persona està activada, desperta.

  5. Duració màxima de l'àpat: 45 minuts.

  6. Si la persona s'ennuega, animar-la a tossir, no picar-li l'esquena.

  7. Si es complica, inclinar-la cap endavant i donar-li 5 cops entre les escàpules.

  8. Si no es soluciona el problema de broncoaspiració, trucar al 112.

  9. Netejar la boca amb una gasa si no és possible amb un raspall.

Exemple: Suport a l'Alimentació Via Oral en Alzheimer

La senyora Maria és una usuària de 60 anys afectada d'Alzheimer fase II. Descrivim el protocol adequat a l'hora de realitzar el suport a l'alimentació via oral:

  • Buscar un ambient tranquil.

  • Mantenir una bona postura.

  • Comunicar-nos adequadament.

  • Presentar els plats d'un en un amb el cobert adequat.

  • Potenciar l'autonomia, tècnica del modelatge.

  • Reforç positiu.

  • Garantir l'equilibri nutricional i hídric.

  • Recollir i registrar.

Afàsia: Pèrdua de la capacitat per parlar.

Agnòsia: No reconeix les cares.

Apràxia: No sap per a què serveixen les coses.

Alimentació Parenteral i Enteral

Via parenteral: Aportació dels nutrients que necessita la persona per via endovenosa (VE).

Via enteral: Sonda nasal o amb intervenció quirúrgica directament a l'estómac. Administració de diferents elements nutritius a través d'una sonda que es pot inserir a través del nas o directament en algun tram del sistema digestiu: estómac o intestí prim.

Nutrició enteral: La sonda servirà per a persones que no poden realitzar la funció de deglució però sí la digestió. Sempre que es pugui, es mantindrà una petita part de l'alimentació via oral.

Mètodes d'Alimentació Enteral

  • Per xeringa.

  • Amb sistema de degoteig.

  • Per bomba de perfusió.

Protocol Via Enteral

  1. Col·locar la persona en posició de Fowler o semi-Fowler i mantenir-la així entre 1 i 2 hores després de l'administració.

  2. Rentat higiènic de mans abans de preparar el material.

  3. Posar-se guants i administrar el preparat.

  4. Administrar la dieta a temperatura ambient.

  5. La dieta pot ser un preparat farmacèutic o casolà, sempre que garanteixi l'equilibri nutricional.

  6. Abans d'administrar, cal comprovar la permeabilitat de la sonda passant 30 ml d'aigua.

  7. Després de cada presa, netejar la sonda amb 50 ml d'aigua per evitar l'obstrucció.

  8. Fer la higiene bucal almenys 2 cops al dia.

  9. Mantenir nets els orificis nasals.

  10. Netejar la xeringa i el material utilitzat.

  11. El preparat s'ha de guardar a la nevera i màxim 24 hores.

  12. Es pot donar aigua entre les preses sempre que estigui indicat i, si cal, amb espessants.

Sonda de Gastrostomia

Sonda de gastrostomia: Es col·loca per a un temps molt llarg o per a tota la vida. Aquesta via s'utilitza per mantenir l'equilibri nutricional.

Sonda Nasogàstrica

Sonda nasogàstrica: Es col·loca a la persona en un temps determinat.

Productes de Suport

Productes de suport per a persones amb alteracions funcionals:

  • Productes de suport per a la manipulació d'aliments i objectes.

  • Taula sueca.

  • Productes de suport per a la neteja d'estris.

  • Productes de suport per cuinar (subjecta paelles).

  • Coberts adaptats.

Vies Eliminatòries

Via rectal: Eliminació de la femta. Cal valorar-ne l'aspecte i la freqüència.

  • Eliminació normal: De 3 cops al dia a 3 cops a la setmana.

  • Restrenyiment: Menys de 3 cops a la setmana. Pot provocar fecalomes, que és femta molt dura que només es pot treure de manera manual. Dieta: laxant.

  • Diarrea: Més de 3 cops al dia. Dieta: astringent.

  • Melenes: Femta amb sang amb molt mala olor.

Protocol Aplicació Ènema en Cas de Restrenyiment

  1. Preparar material: guants, cunya, travesser, lubricant i ènema.

  2. Preservar la intimitat del pacient.

  3. Explicar el procediment.

  4. Col·locar el travesser i la persona en posició de Sims (decúbit lateral esquerre).

  5. Aplicar l'ènema.

  6. Esperar 10-15 minuts per evacuar.

  7. Si la persona és autònoma, anirà per ella mateixa al lavabo; si no és autònoma, posarem la cunya.

  8. Netejar, acomodar, recollir i registrar.

Colostomia

La colostomia és una intervenció quirúrgica per tal de connectar l'intestí amb l'exterior i afavorir l'eliminació fecal. L'orifici de comunicació es diu estoma. Si la colostomia es realitza al còlon ascendent, la femta serà líquida; si és al còlon transversal, serà més compacta, i si és al còlon descendent, serà compacta.

Passos a Seguir en la Cura d'una Colostomia

  1. Preparar material: aigua, sabó, gases, guants, bossa de recanvi, mesurador d'estoma, tisores.

  2. Preservar la intimitat del pacient i explicar a la persona el procediment.

  3. Retirar la bossa de dalt a baix.

  4. Netejar l'estoma i observar que no hi hagi lesions.

  5. Mesurar l'estoma.

  6. Retallar el diàmetre adequat de la bossa de colostomia.

  7. Enganxar de baix a dalt.

  8. Acomodar, recollir i registrar.

Entradas relacionadas: