Alimentació, Agricultura, Ramaderia i Pesca
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,66 KB
La necessitat d'alimentació
L'ésser humà té la necessitat d'alimentar-se per poder desenvolupar amb normalitat les seves activitats quotidianes. L'energia que es desprèn quan es duen a terme aquestes activitats es recupera mitjançant la ingestió d'aliments.
Bàsicament hi ha dos tipus d'aliments: els frescos i els elaborats. Els frescos, com ara les fruites, les verdures, la carn i el peix, no necessiten passar per cap tipus de procés per ser consumits. Els elaborats, com el pa, l'oli d'oliva, el vi, les conserves, etc., sí que passen per un procés.
- Necessitat d'alimentar-se
- Aliments
- Frescos
- Elaborats
- Comerç
- Consum
L'agricultura
L'agricultura és l'art de conrear la terra. Consisteix en un seguit d'intervencions que es duen a terme a la terra per tal de fer-la fèrtil i obtenir-ne plantes útils per a l'ésser humà.
- Productes adquirits
- Preparació del sòl
- Sembra
- Protecció del conreu
- Collita
- Productes obtinguts
La ramaderia
És el conjunt d'activitats humanes relacionades amb la cria i el comerç del bestiar, i té l'objectiu d'obtenir-ne matèries primeres com la carn, la llet, els ous, les pells, etc.
La cria intensiva del bestiar es du a terme en granges, on se'ls alimenta amb farratge o pinso.
El farratge es pot consumir fresc o sec.
El pinso és un compost obtingut de diferents matèries primeres.
Tipus | Animals | Productes |
---|---|---|
Bovina | Vaques, vedells i bous | Llet, carn i pell |
Ovina | Ovelles | Carn, llana i llet |
Porcina | Porcs | Carn i pell |
Cabruma | Cabres | Carn, llet i pell |
Avícola | Pollastres, gallines, etc. | Carn i ous |
Cunicultura | Conills | Carn i pell |
Per obtenir la carn i la pell dels animals, abans s'ha de sacrificar el bestiar a l'escorxador.
La pesca
La tècnica a través de la qual s'obté peix i marisc del mar, dels llacs i dels rius s'anomena pesca. És fonamental en l'àmbit de la pesca marina, on la indústria pesquera du a terme les seves activitats a gran escala amb mitjans tecnològics moderns, com el palangre, la xarxa de deriva, la xarxa d'encerclament, la xarxa de ròssec i la pesca a alta mar.
La indústria alimentària
Des de l'aparició de la vida humana a la Terra, l'ésser humà ha anat aprenent a transformar els aliments que troba a la natura amb la finalitat de fer-los més duradors, millorar-ne el gust, l'aparença, i fins i tot convertir-los en productes diferents.
La transformació de les matèries primeres (agrícoles, ramaderes i pesqueres) en productes aptes per al consum humà i animal es du a terme en la indústria alimentària.
Sector primari | Sector secundari | Sector terciari |
---|---|---|
Matèria primera |
| Distribució i consum |
Mètodes de conservació dels aliments
Els aliments frescos, en condicions normals, es deterioren. Per evitar-ho, es pot:
- Destruir-los completament: s'introdueixen els aliments en un recipient hermètic i se sotmet a temperatures elevades.
- Crear-los un ambient desfavorable: això es pot fer, per exemple, mitjançant l'eliminació d'aigua o amb la utilització de baixes temperatures.
Tècniques tradicionals
- La dessecació
- El fumatge
- Salaó
- Conservació amb sucre
- Escabetxada
Tècniques modernes
- Conservació amb augment de temperatura
- Pasteurització
- Esterilització
- Conservació en fred
- Refrigeració
- Congelació
- Ultracongelació
Additius
- Conservants
- Colorants
- Antioxidants
- Estabilitzants
Procés d'obtenció de l'oli d'oliva
- Preparació del sòl
- Conreu
- La poda
- L'abonament
- Eliminació de males herbes
- Sistemes de reg
- Collita
- Transport
- Recepció, neteja i emmagatzematge del fruit
- Tècniques d'extracció
- Tècniques tradicionals i tècniques modernes
- La pinyolada
- La morca
- L'oli
- Tècniques tradicionals d'extracció
- Preparació de la pasta: la mòlta
- Separació de la fase sòlida de la líquida: la premsada
- Separació de les fases líquides: la decantació
- Sistema continu
- Preparació de la pasta: la mòlta
- Preparació de la pasta: la batuda
- Separació de les tres fases al decantador
- Separació de les fases líquides a la centrifugadora vertical
- Emmagatzematge, envasament i etiquetatge
Definicions
Fil·loxera: Petit insecte que mesura de 0,5 mm a 1 mm, s'alimenta de la saba de les plantes i les pot arribar a matar. Va formar una plaga a França per primera vegada.
Granja: Terreny on es fan créixer i s'alimenten els animals.
Pinso: Tipus d'aliment per a animals.
Farratge: Tipus d'aliment que s'emmagatzema després de ser recollit.
Escorxador: Lloc on es sacrifiquen animals per obtenir la pell i aliments del seu cos.
Palangre: Corda llarga amb braçols.
Xarxa de deriva: Xarxa vertical.
Xarxa d'encerclament: S'envolta un banc de peixos.
Xarxa de ròssec: Tècnica per pescar al fons marí.
Alta mar: Es fa a partir de mitjans tecnològics.
Piscicultura: Tècnica que es pot utilitzar en aigua dolça i salada.
Vaques boges: Aquesta malaltia s'atribueix al contagi a través del consum de productes d'animals infectats rics en teixits nerviosos que, al seu torn, han consumit pinso d'origen animal contagiat amb prions.