4 regles del metode cartesia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB

EL MÈTODE CARTESIÀ
Per a Descartes, el mètode és essencial per al descobriment de la Veritat. L’exacte compliment de les regles del mètode assegura la Consecució del coneixement vertader, mai ningú no prendrà com a Vertader el que és fals. El mètode és garantia de veritat. El Mètodes és, en definitiva, el camí que porta al coneixement de la Veritat en tots els camps del saber. Les operacions o facultats de Coneixement de la ment són la intuïció i la deducció.


- La Intuïció

És Una visió intel.Lectual per la qual la ment comprèn completament Una qüestió, de manera que no queda el més mínim rastre de dubte Ja que es fonamenta en si mateixa i no depèn de cap altre Coneixement.


-La Deducció

És El coneixement que arrenca d’un altre coneixement i que fonamenta En aquest últim la seva veritat.


LES REGLES DEL MÈTODE


- Primera Regla:Evidència

Una Proposició evident és una proposició vertadera. Una proposició Evident, es una proposició clara i distinta. La primera regla Estipula: No acceptar mai una cosa com a vertadera sense conèixer Evidentment que ho fos. L’evidència és la suma de la claredat i La distinció.


- Segona Regla: Anàlisi

La Segona regla prescriu que cal: Dividir cadascuna de les dificultats Que examínés en tantes parts com fos possible i com calgués per Resoldre-la millor.Es tracta de descompondre els problemes en els Seus elements més simples.


- Tercera Regla: Síntesi:

Afirma La necessitat de: Conduí per ordre els meus pensaments, començant Pels objectes més simples i mès fàcils de conèixer, per ascendir A poc a cpoc, gradualment, fins al coneixement dels més complexos. Aquesta regla permet reconstruir en sentit invers el camí de L’anàlisi.


- Quarta Regla: enumeració

La Quarta regla recomana: Fer arreu recomptes tan complets i revisions Tan generals que arribés a estar segur de no ometre res. Aquesta va Ser una metaregla que regula la verificació de les operacions Anterios, en definitiva, repassar l’aplicació de les regles Anteriors.


EL DUBTE METÒDIC ;

Descartes Es disposa a buscar coneixements tan indubtables com aquells que S’obtenen en l’àlgebra o en la geometria.


- Els Sentits

Es Possible dubtar dels sentits, que sovint ens enganyen. Així, com que els sentits a vegades ens enganyen, vaig voler suposar que no hi Havia res que fos tal com ells ens ho fan imaginar.


- La confusió Somni/Vigília

No Podem distingir clarament el somni de la vigília, de manera que no Podem dir si estem desperts o bé si somniem que estem desperts. Aquesta raó sí que posa en dubte l’existència mateixa dels Cossos físics. En efecte, si la vida és un somni, resulta que no Podem estar segurs de l’existència real dels objectes que veiem.


- La Raó

El Dubte cartesià és un dubte metòdic, ja que Descartes no dubta com Els escèptics, que dubten de debò, sinó com un pas preliminar i Necessari per aconseguir el coneixement.



Entradas relacionadas: