Chuletas y apuntes de Religión

Ordenar por
Materia
Nivel

Martí Luter i la Reforma Protestant

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB

Martí Luter va néixer el 10 de novembre de 1483 a Eisleben i va morir el 18 de febrer de 1546, al mateix lloc; als 62 anys.

Va ser teòleg, frare catòlic (Ordre de Sant Agustí) i reformador religiós alemany.

L’any 1517, va publicar Les 95 tesis i va iniciar les crítiques sobre la situació de l’església; va rebre el suport de prínceps i nobles alemanys que volien obtenir més poder davant de l’emperador.

El principi bàsic de la reforma va ser dir que cada creient podia interpretar lliurement la Bíblia i no tal i com ho feia l’Església.

Aquesta doctrina es va difondre ràpidament per Alemanya, Suècia i Dinamarca, entre d’altres països.

Com van frenar la difusió de la Reforma Protestant les autoritats religioses?

La difusió... Continuar leyendo "Martí Luter i la Reforma Protestant" »

Galileu Galilei: Judicis, Descobriments i Conflictes amb l'Església

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB

Primer Judici a Galileu (1611-1616)

El 1611, Galileu va ser nomenat membre de l'Acadèmia Lincei. El 17 de maig de 1611, la Inquisició es reuneix per a revisar l'obra de Cesare Cremonini, amic de Galileu. Al maig, el Col·legi Romà jesuïta té una reunió amb Galileu per a celebrar El missatger de les estrelles. Durant els anys següents, 1612-1613, es publiquen diverses obres de Galileu sobre les taques solars.

El 1613, Galileu descriu els seus punts de vista en una carta adreçada a la Gran Duquessa Cristina, on esmenta el passatge de Josuè 10:12-13:

"Llavors Josuè va parlar al Senyor el dia que el Senyor va lliurar els amorreus davant dels fills d'Israel, i va dir en presència dels israelites: Sol, atura't a Gabaon; I tu, lluna, a la

... Continuar leyendo "Galileu Galilei: Judicis, Descobriments i Conflictes amb l'Església" »

La Divina Comèdia de Dante: Anàlisi i Context

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,74 KB

Dante Alighieri: Vida i Obra

Autor

Dante Alighieri, conegut com el Dante (abreviatura del nom medieval Durante, derivat del llatí tardà DURANS-DURANTIS, del verb DURARE 'durar, perseverar, endurir'), va néixer a Florència el 1265. Fill d'una família güelfa de noblesa menor (els güelfs donaven suport al Papa, enfront dels gibel·lins, partidaris de l'emperador germànic), va estudiar filosofia i teologia. Va lluitar a la batalla de Campaldino contra els gibel·lins. Inscrit al gremi de metges i apotecaris, va tenir diversos càrrecs polítics fins que la facció negra dels güelfs (mercaders i banquers) va conquerir el poder i ell va ser víctima de la repressió. L'exili el va allunyar dels problemes locals florentins. Va viure a Verona,... Continuar leyendo "La Divina Comèdia de Dante: Anàlisi i Context" »

El Poder Transformador de la Gracia Santificante: Un Camino a la Divinidad

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,48 KB

El Poder Transformador de la Gracia Santificante

La gracia santificante es una acción pequeña pero real en la misma naturaleza de Dios. De alguna forma, nos hace semejantes a Él.

Analogías para Comprender la Gracia Santificante

Para entender mejor este concepto, podemos utilizar las siguientes analogías:

  1. Sangre Divina: Antiguamente, se creía que los nobles poseían sangre azul, lo que justificaba su estatus. Siguiendo esta imagen, estar en gracia santificante es como si nos inyectaran sangre de Dios en nuestras venas, transformándonos desde adentro.
  2. Hierro Candente: La gracia santificante nos transforma de un modo parecido al hierro candente que, sin dejar de ser hierro, adquiere las características del fuego. Así, sin dejar de ser humanos,
... Continuar leyendo "El Poder Transformador de la Gracia Santificante: Un Camino a la Divinidad" »

Sacramentos de la Iglesia Católica: Unción, Orden Ministerial y Matrimonio

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 4,08 KB

Unción de los Enfermos

Fundamentación Bíblica: Se basa en la actitud de Jesús ante los enfermos, mostrando compasión y sanación.

Experiencia humana: La persona que recibe la unción experimenta la limitación de su propia naturaleza y, en algunos casos, la finitud de la existencia. Busca el encuentro con Dios en un momento de sufrimiento, con la esperanza cristiana de que Dios puede liberar definitivamente de la enfermedad.

  • La unción de los enfermos se administra ante una intervención u operación quirúrgica grave, en caso de enfermedad grave y a personas mayores.

¿Cómo se administra?

  • Individualmente: En caso de operación.
  • Colectivamente: Para personas mayores (generalmente mayores de 80 años, una vez al año) o personas de cualquier
... Continuar leyendo "Sacramentos de la Iglesia Católica: Unción, Orden Ministerial y Matrimonio" »

La Búsqueda del Sentido: Explorando la Religión y sus Manifestaciones

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,53 KB

En Busca del Sentido: Dios

Dios, el primer elemento presente en todas las religiones, es entendido con matices distintos, dando lugar a una amplia variedad de formas de nombrarlo. Es una realidad anterior y superior al ser humano, eterna y totalmente distinta, cuya presencia se manifiesta a través de lo sagrado.

A pesar de su diferencia con lo humano, la persona religiosa experimenta a Dios como cercano e íntimo. No se trata de un concepto abstracto, sino de una Presencia real.

Las Mediciones

La persona religiosa busca acercarse a Dios y salvar la distancia que la separa de la divinidad. Las mediciones son acciones que realiza para establecer contacto con lo divino.

Cada religión ofrece diferentes mediciones:

  • Encuentro: Acercarse a Dios en lugares
... Continuar leyendo "La Búsqueda del Sentido: Explorando la Religión y sus Manifestaciones" »

Viles carolíngies i la teoria de les dues espases

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,22 KB

Viles carolíngies

Viles carolíngies, estaven dividides en dues grans parts. D'una banda, es trobava la reserva senyorial, una àmplia extensió de territori agrícola que el senyor explotava directament. D'altra banda, es trobava 'les tinences pageses', extensions de camps agrícoles, que el senyor lliurava a una família per la seva explotació a canvi de rendes, que normalment es pagaven en espècies, encara que a vegades es pagava en monedes. A més a més, aquests pagesos tenien dur a terme altres sèries de treballs per al senyor, com prestar servei en la reserva senyorial. Aquests treballs són denominats corveas. La prestació d'aquests serveis anava de dos a quatre dies a la setmana, i depenia, abans de res, de l'estatus dels pagesos... Continuar leyendo "Viles carolíngies i la teoria de les dues espases" »

Les primeres comunitats cristianes i les catacumbes: història i simbologia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB

Les primeres comunitats cristianes

Inici de la predicació dels apòstols.

Després de la mort de Jesús, un petit grup, els apòstols, va continuar unit gràcies a la seva fe en la resurrecció de Jesucrist.

El senyal els va arribar durant la festa de la Pentecosta.

A partir d’aleshores els apòstols van trencar el seu silenci i van començar a explicar el que Jesús els havien ensenyat i a predicar la Bona Noticia (Evangelitzar).

Diversitat de comunitats

Al voltant dels apòstols, es van formant les primeres comunitats cristianes. En un principi, eren de religió jueva.

Predicaven a Jerusalem, però també en nuclis rurals.

Però, a poc a poc, es van anar incorporant a les comunitats persones procedents de religions paganes.

L’expansió del Cristianisme

El... Continuar leyendo "Les primeres comunitats cristianes i les catacumbes: història i simbologia" »

Llibertat d'expressió vs. terrorisme: el repte d'Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,58 KB

Llibertat d'expressió i terrorisme

El canvi a Europa

Des de la publicació de les famoses caricatures de Mahoma a la premsa danesa, alguna cosa ha canviat a Europa en relació amb la llibertat d'expressió. Semblava que tothom havia de demanar disculpes per uns dibuixos força mediocres i poc graciosos. Dic tothom perquè l'integrisme islàmic, una ideologia equiparable al nazisme o a l'estalinisme, en les seves violentes reaccions, no mira gaire prim.

Mentre que aquí, amb l'excepció d'Aznar, es mira de diferenciar entre la gent pacífica que practica la religió musulmana i aquests nihilistes amants del terror, aquests miserables només cerquen la confrontació i la humiliació de les democràcies, com si tota la població occidental fos responsable... Continuar leyendo "Llibertat d'expressió vs. terrorisme: el repte d'Europa" »

La Influencia de la Fe Cristiana en la Cultura Occidental

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 8,68 KB

1. La Fe como Generadora de Cultura

Cultura es sinónimo de mundo humano, la cultura está al servicio de la persona, considerada en todas sus dimensiones. La palabra cultura remite a todo aquello con lo que el ser humano desarrolla sus múltiples cualidades corporales y espirituales. La dimensión religiosa no es ajena a ningún ámbito de la cultura. Las creencias de un pueblo constituyen una de las fuentes más ricas de la cultura. La vivencia de la fe se ve influida por la cultura.

1.2. Las Raíces Cristianas de Occidente

La fe cristiana es optimista, afirma el valor y la belleza del mundo. Dios es la belleza y la inteligencia perfecta. La fe cristiana en la cultura occidental es evidente: los siete días de la semana que culminan el domingo,... Continuar leyendo "La Influencia de la Fe Cristiana en la Cultura Occidental" »