Chuletas y apuntes de Ciencias sociales

Ordenar por
Materia
Nivel

Transformacions Econòmiques al Segle XIX a Espanya i Catalunya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,06 KB

5. Les transformacions econòmiques

5.1. Espanya: la pervivència d'una economia agrària

L'economia espanyola del segle XIX tenia un endarreriment que ha portat alguns historiadors a pensar que al conjunt de l'Estat espanyol no hi va haver una autèntica revolució industrial.

L'agricultura espanyola, molt endarrerida, tenia rendiments molt baixos, excepte en alguns llocs on s'havia estès el regadiu. Els productes agraris fonamentals eren els cereals (a l'interior i al sud), el blat de moro i la patata (al nord), i la vinya i l'olivera (al litoral mediterrani). La propietat de la terra era la riquesa principal.

De la indústria, al marge de Catalunya, cal destacar la importància de la mineria i de la siderúrgia al nord (Astúries i Biscaia)... Continuar leyendo "Transformacions Econòmiques al Segle XIX a Espanya i Catalunya" »

Imperialisme: Causes i Conseqüències al Segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,97 KB

L'Imperialisme: Causes Econòmiques i Socials

L'Imperialisme va tenir motivacions econòmiques. Els països industrialitzats d'Europa necessitaven trobar nous mercats per vendre l'excedent de la seva producció industrial. També volien comprar matèries primeres i productes colonials al millor preu. Finalment, volien invertir els seus excedents de capital a llocs fora d'Europa on la mà d'obra, més barata, els permetés obtenir beneficis més grans.

Les transformacions econòmiques al segle XIX van provocar un augment de la població europea. Això va generar un volum de població excedent, sobretot en l'agricultura, que va estimular l'emigració a altres continents. Al segle XIX, 40 milions de persones van abandonar el vell continent per establir-... Continuar leyendo "Imperialisme: Causes i Conseqüències al Segle XIX" »

Guerra de Successió i Il·lustració a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,5 KB

Guerra de Successió

Carles II mor al 1700 sense descendència, per tant han de cercar el proper hereu. Carles II tenia dues germanes, la gran Mª Teresa casada amb el rei de França, i la petita Margalida Teresa casada amb l’Emperador de SIRG, així quedant com a candidats a la corona d’Espanya Felip d’Anjou, nét de Mª Teresa i l’Arxiduc Carles fill de Margalida Teresa. Al testament el rei Carles deixa la corona a Felip d’Anjou, que es converteix en rei d’Espanya Felip V (Borbó).

Gran Bretanya, Holanda i Portugal no estan d’acord amb aquesta decisió, perquè en cas de conflicte internacional Espanya i França serien aliades, i presenten a l’Arxiduc Carles com a candidat, així comença la guerra de successió, una guerra... Continuar leyendo "Guerra de Successió i Il·lustració a Espanya" »

Revolució Industrial i els seus impactes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

Revolució Industrial

És el procés de transformació econòmica, social i tecnològica que es va iniciar a la segona meitat del segle XVIII al Regne de Gran Bretanya. On es passava d'activitats rurals a activitats industrials. L'home abandonava el camp per anar-se a les ciutats.


Factors de la revolució industrial:

  • Revolució Agrària: Va augmentar en grans quantitats la producció i l'excés de mà d'obra al camp.

  • Revolució Demogràfica: Gran creixement de la població. On les persones tenen una millor alimentació, una millora en la higiene i avenços en la medicina, llavors la taxa de mortalitat era molt baixa.

  • Revolució dels Transports: Va suposar una manera més ràpida, econòmica i amb més capacitat de càrrega.

  • Sistema Financer: Va establir

... Continuar leyendo "Revolució Industrial i els seus impactes" »

Evolución del Currículo en la Escuela Primaria Española: Desde el Siglo XIX hasta Mediados del Siglo XX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 16,43 KB

El Currículo en la Escuela Primaria Española: Desde el Siglo XIX hasta Mediados del Siglo XX

Delimitación

Elementos del currículum: contenidos, objetivos y metodología

Los contenidos que se trabajan en las diferentes asignaturas, ahora se enfocan en las competencias, que son los resultados que podemos alcanzar como consecuencia del aprendizaje. Los contenidos son el currículum por antonomasia.

Los objetivos definen las finalidades que perseguimos. En primaria, tenemos que incluir los más oportunos en función de determinados criterios.

La metodología es el procedimiento para intentar transmitir los contenidos y conseguir los objetivos. Dentro de la metodología didáctica, se encuentra la evaluación, en el supuesto de que no la consideremos... Continuar leyendo "Evolución del Currículo en la Escuela Primaria Española: Desde el Siglo XIX hasta Mediados del Siglo XX" »

Evolución de la Didáctica de las Ciencias Sociales en España

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,18 KB

1. Las Ciencias Sociales

Conjunto de disciplinas científicas cuyo objeto de estudio está vinculado a las actividades y al comportamiento de los seres humanos como ser social, con el medio y sus realizaciones. Tienen un carácter interdisciplinar. Las disciplinas integradoras de las ciencias sociales son la Historia, Geografía, Economía, Arte, Demografía, Investigación, etc.

2. La Didáctica de las Ciencias Sociales

Disciplina que se basa en métodos de enseñanza y aprendizaje, a través de unos recursos (TIC, contacto con el entorno) y una formación. Promueve valores democráticos y tiene un carácter tecnológico.

Siglo XIX

El estado nación sustituye al liberalismo y, a partir de ese momento, se elaboran las primeras constituciones (1812)... Continuar leyendo "Evolución de la Didáctica de las Ciencias Sociales en España" »

Principios Fundamentales y Métodos en Ciencias Naturales y Sociales

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,67 KB

Principios Fundamentales en Ciencias

Axiomas: son principios fundamentales indemostrables dentro del sistema. Se seleccionan por su evidencia.

Reglas de formación y transformación: permiten extraer nuevos enunciados válidos para ampliar el sistema.

Teoremas: son los enunciados obtenidos deductivamente a partir de axiomas o de otros teoremas ya demostrados.

Método de las Ciencias Naturales

Así como las ciencias formales utilizan el razonamiento deductivo, las ciencias naturales se han servido del razonamiento inductivo.

Inferencia Inductiva

Tipo de razonamiento en el que se obtiene una conclusión general a partir de una serie de casos singulares conocidos por experiencia.

Hipótesis Deductivo

Los conceptos son representaciones mentales que formamos... Continuar leyendo "Principios Fundamentales y Métodos en Ciencias Naturales y Sociales" »

Explosió blanca

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,32 KB

La segona revolució industrial va tenir lloc a partir de la segona meitat del Segle XIX. Les principals fonts d’energia eran el petroli i la electricitat, els països que més van a destacar son Gran Bretanya, França, Alemanya, USA i el país asiàtic .

CANVIS DEMOGRÀFICS

Entre el s.XX la població mundial es va duplicar gracies a la disminució de la mortalitat infantil. Londres passa de 900.000 personas a tenir-ne 4.500.000 a inicios del s.XIX. Aixó va provocar moviments migratoris peque molts buscaven millorar les seves condicions  laborals i de vida.

Les consecuencies de les migracions van ser la creació d’una nova classe social que no tenia protecció de les autoritats i que moltes vegades estava explotada.

L’ELECTRICITAT

Thomas

... Continuar leyendo "Explosió blanca" »

Compendio de Conceptos de Cultura y Sociedad

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,46 KB

Cultura y Sociedad: Conceptos Clave

Antropología y Cultura

Cultura: el empleo de conocimientos, creencias, arte, moral, derecho, costumbres y cualquier otra actitud y hábitos que los seres humanos adquieren como miembros de una sociedad.

Civilización: proviene del latín civis que quiere decir ciudadano. Etimológicamente viene a ser lo propio de la ciudad y de sus habitantes.

Antropología física: ciencia que estudia al hombre en sus aspectos biológicos.

Antropología cultural: ciencia que estudia la cultura y describe las diferentes formas de vida.

Antropología filosófica: el estudio filosófico del ser humano elaborado a lo largo de los siglos y actualmente, objeto de atención de los filósofos.

Procesos de Desarrollo

Proceso de humanización:... Continuar leyendo "Compendio de Conceptos de Cultura y Sociedad" »

Manufactures i comerç colonial a Catalunya (s. XVIII)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB

L'impuls de les manufactures

Es va impulsar la creació de manufactures per superar les limitacions gremials, augmentar la producció i frenar les importacions de productes de luxe. Es van crear les fàbriques reials. Però, malgrat la qualitat, l'escassetat de mercats i la seva baixa rendibilitat van orientar la seva política cap a l'impuls de manufactures privades.

A Catalunya, la difusió de les manufactures va anar lligada al sector tèxtil i va assolir una importància enorme. La indústria tèxtil cotonera es va iniciar a Barcelona cap al 1736-1737 i es va expandir cap a l'interior i la costa. Es va organitzar en fàbriques caracteritzades per la mà d'obra i la divisió del treball. Fabricaven especialment indianes (teles llargues de... Continuar leyendo "Manufactures i comerç colonial a Catalunya (s. XVIII)" »