Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades

Ordenar por
Materia
Nivel

Templos Romanos: Panteón de Agripa, Mezquita de Córdoba y Partenón

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 6,76 KB

Templo Romano: Panteón de Agripa

(Arquitectura de carácter religioso)

Título: El Panteón de Agripa

O Panteón de Roma, primer panteón en italiano, es un templo circular construido en Roma a comienzos del Imperio Romano, dedicado a todos los dioses (la palabra panteón significaba templo de todos los dioses). En la ciudad se lo conocía popularmente como la rotonda, de ahí el nombre de la plaza en la que se encuentra.

Autor: Desconocido

(Comitente y posible inspirador de la obra, el emperador Adriano)

Fecha: 118-125 d. C.

Localización: Campo de Marte, Roma (Italia)

Estilo: Romano Imperial

Análisis Formal

El año 27 a. C. el emperador Agripa ordenó la construcción en el Campo de Marte de un edificio singular: el Panteón, un templo consagrado... Continuar leyendo "Templos Romanos: Panteón de Agripa, Mezquita de Córdoba y Partenón" »

Pavelló Alemany de Mies van der Rohe: Anàlisi Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB

Anàlisi del Pavelló Alemany de Mies van der Rohe

Introducció

Per analitzar l'obra d'art "Pavelló Alemany", primer de tot faré una fitxa tècnica on diré la cronologia de l'obra, la tipologia, el material, les mides, el tema, l'autor, la localització actual i l'estil al qual pertany. Seguidament faré el context cronològic, històric i cultural de l'obra. En tercer lloc, faré un anàlisi formal de l'obra on parlaré de les característiques que té l'obra de l'estil esmentat. En quart lloc, parlarem del contingut i significació de l'obra. Esmentarem també la seva funció. Finalment, parlarem dels models d'influències de l'obra.

Fitxa Tècnica

  • Autor: Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969)
  • Cronologia: 1929
  • Estil: Modern, funcionalista,
... Continuar leyendo "Pavelló Alemany de Mies van der Rohe: Anàlisi Completa" »

Església de Sant Lorenzo: Context, Estil i Significat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 19,33 KB

Església de Sant Lorenzo Cronologia: 1421-1470. a) Context: Mosaic polític de petites ciutats-estats: Florència, Pisa, Milà, Màntua. Poder dels Mèdici a Florència. A finals de segle, auge del papat. Cultura humanista. b) Estil: Renaixentista. Característiques generals: Aparició de la figura del mecenes, antropocentrisme. En arquitectura: Recuperació de l'Antiguitat: arc de mig punt; cúpula de mitja taronja, volta de canó. Noves tipologies: vil·les; hospitals... Decoració de grotescos. Escultura: Proporcionalitat; cànon de nou caps. Pintura: Simetria; perspectiva geomètrica; composicions tancades; formes dibuixístiques. c) Planta: Creu llatina, articulada en tres naus i capelles laterals, transsepte i absis central flanquejat... Continuar leyendo "Església de Sant Lorenzo: Context, Estil i Significat" »

Característiques de l'Art Barroc

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB

Arquitectura Barroc

- El rebuig de la simplicitat i la recerca del complex. No renega de les formes clàssiques (columnes, arcs, frontons, frisos), però les transforma de manera fantasiosa. De vegades l'edifici arriba a ser com una gran escultura. Els entaulaments adopten la corba i els frontons es parteixen i adopten corbes, contracorbes i espirals.

- S'adopta l'el·líptica, la forma oval i altres formes (com la d'abella de Borromini). Les parets són còncaves i convexes, és a dir sempre ondulades. S'arriba a l'abandonament de línies rectes i superfícies planes.

- S'adopta un nou tipus de planta que ofereix plans oblics per donar sensació de moviment (espais dinàmics), en la més estàtica de les arts. Agrada representar o suggerir l'... Continuar leyendo "Característiques de l'Art Barroc" »

Obres d'art del Renaixement

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 22,27 KB

Nom

Moisès

Autor

Miquel Àngel

Any creació

1513

Estil i època

Alt renaixement, cinquecento

Materials

Marbre blanc

Mesures

2,35 d'alt

Localització

Roma

Descripció

  • Exenta de cos sencer, sedant.

  • Forma part del sepulcre papa Juli II

  • Moisès i les 12 taules (moment en què veu que el poble jueu està adorant un bou d'or -becerro-).

  • Modelat perfecte ---> marbre tractat com si fos fang o plastilina.

  • Naturalisme anatòmic, bellesa ideal, cos d'atleta encara que és major, plegament de les Tales (contrast de llum i ombres).

  • Composició tancada - petit contrapposto, músculs en tensió sense moviment, cara (terribilità)



Moisés - Wikipedia, la enciclopedia libre

Nom

El pagament del tribut

Autor

Masaccio

Any creació

1425 - 1427

Estil i època

Renaixement, quattrocento

Materials

Pintura frescos

Mesures

255 cm x 598

... Continuar leyendo "Obres d'art del Renaixement" »

Arquitectura Romana: Características, Influencias y Órdenes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,69 KB

Influencia Etrusca y Griega en la Arquitectura Romana

La Influencia Etrusca

Los etruscos aportaron a los romanos varios elementos arquitectónicos fundamentales:

  • La utilización del arco y la bóveda, elementos inusuales en la arquitectura griega.
  • La columna toscana, que sustituyó a la columna dórica griega.
  • Un carácter práctico y utilitario en las construcciones. Los romanos, reconocidos como los mejores ingenieros de la Antigüedad, construyeron obras que aún hoy se utilizan.

En pintura, legaron la técnica de la pintura al fresco. En escultura, el culto a los muertos impulsó la creación de imágenes de los difuntos, lo que llevó al desarrollo de una retratística romana tremendamente realista.

La Influencia Griega

La arquitectura romana... Continuar leyendo "Arquitectura Romana: Características, Influencias y Órdenes" »

Lengua 1 PO

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 10,52 KB

En el año 2000 es nombrar miembro de honor de la Academia Canaria de la Lengua y un año después de la AssociatedUniversityPress de Nueva York publica un ensayo donde se incluye a Josefina como una de las cinco poetisas españolas más relevantes de los años veinte y treinta.

En 2002, el Gobierno de Canarias le concedíó la Cruz de la Orden de las Islas Canarias.  Ese mismo año, el 12 de Julio, fallece en su casa de Madrid.

La afirmación del crítico Francisco González Díaz, de que “ en Canarias es caso raro el de una mujer que escribe versos y más raro todavía el de una mujer que los escribe y los publicación "-
firmación
hecha en 1924- es bastante acertada, ya que son muy pocas las mujeres canarias que se atrevieron, en su época,

... Continuar leyendo "Lengua 1 PO" »

Guia turística d'Atenes: Descobreix els seus tresors

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,35 KB

Acròpolis d'Atenes

L'Acròpolis és el conjunt arqueològic més important d'Atenes i de Grècia. El seu nom significa "ciutat a la part alta", ja que es troba a 156 metres sobre el nivell del mar. A l'Acròpolis hi ha monuments com el Partenó, els Propileus, el temple d'Atena Niké, l'Erecteó i els teatres d'Herodes Àtic i de Dionís.

Història de l'Acròpolis

La construcció de l'Acròpolis va començar a mitjans del segle V a. C., impulsada per Pèricles, qui volia reflectir l'esplendor d'Atenes. Estudis han revelat un assentament micènic previ, sobre el qual es van succeir diferents pobles hel·lens. L'apogeu de l'Acròpolis va arribar amb les transformacions de Pèricles.

Corinti

El corinti és un dels tres ordres clàssics de l'arquitectura... Continuar leyendo "Guia turística d'Atenes: Descobreix els seus tresors" »

Art Gòtic i Islàmic: Característiques i Evolució

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,23 KB

Art Gòtic: Orígens i Característiques

El Gòtic va sorgir al nord de França i es va desenvolupar a tota l'Europa Occidental des del segle XII fins al començament del Renaixement al segle XV. Coincideix tant amb el desenvolupament del comerç i la prosperitat de les ciutats com amb una profunda crisi. Apareix la burgesia, les universitats i les escoles catedralícies, i es desenvolupa una visió del món més optimista. A partir del segle XIV hi va començar a haver males collites; la crisi s'aguditzaria després de la Pesta Negra del 1348 i amb l'inici de la Guerra dels Cent Anys.

Reflex de la Nova Mentalitat

Va reflectir la nova mentalitat sorgida amb els canvis esdevinguts; tenia una funció didàctica, però no renunciava a la bellesa... Continuar leyendo "Art Gòtic i Islàmic: Característiques i Evolució" »

Arte Gótico y Románico: Características, Contexto Histórico y Diferencias

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,36 KB

El Arte Gótico: Origen y Expansión

El arte gótico surgió en la Isla de Francia (París y sus alrededores), desde donde se extendió por Europa occidental. Aunque el arte gótico se consolidó entre mediados del siglo XII y las primeras décadas del XIII, en Italia fue sustituido por el Renacimiento a principios del XV. Sin embargo, en Inglaterra, España o Portugal, la tradición gótica continuó a lo largo del siglo XV y durante los primeros años del siglo XVI.

A partir del siglo XII, se produjeron una serie de cambios sociales, como el auge de la burguesía; económicos, como el aumento de la producción agraria, el desarrollo del comercio y el crecimiento de la ciudad; y políticos, como la crisis del feudalismo, el desarrollo de los... Continuar leyendo "Arte Gótico y Románico: Características, Contexto Histórico y Diferencias" »