Lerelelé
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,1 KB
TOTALITARISME: Règim politic autoritarti, imposat amb violenència I mantingut per mitjà del terror, en el qual l’organització de l’Estat I de tota la societat està sotmesa a una ideología oficial. En el cas de d’Alemanya al feixisme del tipus nazi.
DICTADURA: Forma de govern totalitari en la qual l’exercici del poder absolut es aplicat per un sol home, grup o clase social. Sol portat associada l’exaltació nacionalista i una forta presencia militar o policial per exercir el control social.
NAZISME: Abreviatura de Nacional-Socialisme. Fa referencia al partit liderat per Hitler i al règim polític totalitari que es fa instaurar a Alemanya amb la seva arribada al poder al 1933.
NAZIFICACIÓ: Procés pel qual el conjunt de les estructures socials, econòmiques, polítiques o culturals van aceptar i adoptar els principis ideològics propis del nazisme.
AUTARQUIA: Formes d’organització que parteixen del principi d’autosuficiència económica i política. S’enten com sinonim d’economia tancada.
RACISME: Ideologia que defensa la discriminació de les persones per motius racials i la superioritat d’unes races o etnies sobre altres que considera inferiors.
ANTISEMITISME: Contrari als semites, terme amb el qual es designa la población jueva. En les seves posicions més extremes, l’antisemitisme va propugnar la desaparició del poble jueu.
EXPANSIONISME: Doctrina que propugna l’expansió de la base territorial d’un país sobint per mitjà de l’agressió militar.
GUERRA TOTAL: Guerra en la qual els paisos involucren el conjunt de la societat i mobilitzen tots els seus recursos(humans, militars…) per destruir a un altre país.
GUERRA LLAMPEC: Guerra basada en la sorpresa i la rapidesa de moviments que va utilizar l’excèrcit alemany per destruir l’enemic, en una campanya curta.
EXPANSIONISME NAZI: Política basada en la necessitat de posar fi a la desproporció entre el territorio que ocupava Alemanya i als eva población. Per això Hitler va proposar la técnica de l’espai vital, segons la qual un Estat necessitava un espai per desenvolupar-se i el dret a conquerir-lo fins i tot per la força.
POLÍTICA D’APAIVAGAMENT: Política seguida per la Gran Bretanya i dirigida per Chamberlain respecte a Hitler, per la qual no s’opossaria frontalment a l’acció nazi amb l’esperança que una vegada satisfeta les aspiracions d’unificació germánica, s’acabaria la seva política expansionista.
CAMPS D’EXTERMINI: Camps on els nazis concentraven els jueus i altres col·lectius(malalts,gitanos, homosexuals…)per assassianr-los, per extenuació o per ejecució directa a les cambres de gas.
IMPERIALISME NIPÓ: Política militarista i expansionista exercida pel Japó a l’Àsia. Basada en la disponibilitat d’un “espai vital”, per pal·liar els efectes de la crisi económica de la década dels 30 i poder així extreure primeres matèries i exportar els seus productes.
CONFERÈNCIA DE IALTA: Reunió que van mantener els aliats com a continuación d’altres reunions prèvies(Churchill,Roosvelt,Stalin). Amb ella es va decidir la desnazificació i la partició d’Alemanya, la incorporació de França en el repartiment, les indemnitzacions a pagar per Alemamya, les noves fronteres de l’URSS i la creació de l’ONU.
ONU: Organisme internacional creat amb l’objectiu de mantener la pau i la seguretat internacionals,la cooperación económica i social entre les nacions.
XOÀ: Significa “catástrofe” és el nom amb que es coneix l’extermini dels jueus pels nazis durant la Segona Guerra Mundial.
FEIXISME: es un model politic que va tenir la primera expresio a Italia i alemanya dentreguerres. Designa una reaccio violenta i autoritaria contra lexpansio de la igualtat entre els ciutadans. Es basa en uns principis:
-nacionalisme exacerbat: es racista, defensa la preservacio de la raça, justifica leliminacio daltres pobles i lexpansio per mitja duna política militarista i mperialista.
-exalçament de lestat: esta per damunt dels drets i llibertats dels individus.
-rebuig del liberalism I la democracia: nega la igualtat entre ciutadans, la sobirania popular i el sofragi, no tolera la separacio de poders i defensa una concepcio antiigualitaria.
-culte al líder: exalça la figura dun líder carismatic el qual concentra tots els poders encarna a lestat i es el cap del partit unic.
-s’oposa a la tradicio racionalista i materialista, adopta posicions de desconfiança en la rao, exalça els elements irracionals de la conducta humana, elogia la força i defensa la legitivitat de la violencia i la guerra com a progres historic.